Izvor: eKlinika.rs, 02.Feb.2021, 19:02

Zimski problemi – suva koža, svrab, crvenilo i ekcem mogu da se leče prirodnim losionima

Zdravlje kože nije važno samo zbog izgleda. Još važnije je jer koža obavlja mnogo osnovnih telesnih zadataka i, između ostalog, štiti telo od mnogih virusa i bakterija kojima smo svakodnevno izloženi. Baš kao što je čuvamo leti od UV oštećenja, koži lica potrebna je zaštita tokom zime, kada je istovremeno izložena i toplom i hladnom vazduhu i snegu i vetru. Sudar toplog i hladnog vazduha pogubni su za kožu lica. Hladno vreme i niska vlažnost vazduha suši kožu i izaziva pucanje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << epiderma. I ne samo da je spoljašni vazduh isušuje, već je dodatno iscrpljuje i unutrašnje zagrevanje prostora. Rezultat tih naglih promena temperatura je pojava ekcema (svrab, suvoća, crvenkaste mrlje)  pucanje kože (lezije). Kreme za hidrataciju su obavezne u zimskom periodu kako bi koži obezbedile vlažnost, ali joj možete pomoći i prirodnim čajevima i losionima koje ćete lako sami napraviti.
Losion od belog sleza za suvu kožu Losion od belog sleza napravićete tako što ćete potopiti 50 g cvetova sleza u litar vode. Kuvajte slez u vodi 15 minuta. Procedite i ohladite ga. Losion prespite u čiste staklene bočice i koristite ga ujutru i uveče na opranu kožu.
Losion za osetljivu kožu Losion od cvetova i listova belog sleza deluju umirujuće na osteljivu, iritiranu kožu. Potrebno vam je 20 g cvetova i listova belog sleza i litar vode. Slez kuvajte u vodi oko 10 minuta. Ohladite ga i procedite. Ujutru i uveče čistite lice ovim losionom jer deluje umirujuće na epiderm.
Tonik od kamilice za suvu kožu Ukoliko imate problem sa isušenom kožom i gubitkom vlažnosti pripremite tonik od kamilice. Potrebno vam je 12 cvetova kamilice i litar kisele vode. Zagrejte vodu u posebnoj šerpi da voda proključa kako biste dobili paru. Cvetove kamilice stavite u metalni posudu za mešenje, prelijte kiselom vodom i zagrevajte smešu nad parom oko 10 minuta. Prohladite je. Ovim tonikom od kamilice povratićete vlažnost kože.
Losion od kantariona protiv crvenila kože Losion od kantariona protiv crvenila izazvanog hladnoćom i vetrom koristi se na starinski način – stavljanjem obloga na lice koje leče crvenilo na koži. Potrebno je 20 g suvog kantariona i litar vode. Kuvajte kantarion u ključaloj vodi 10 do 12 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga. Od pripremljenog losiona napravite obloge, natopite parčiće gaze ili pamučne vate losionom i stavite na problematične delove lica. Crvenilo od zime i vetra uskoro će nestati.
Članak Zimski problemi – suva koža, svrab, crvenilo i ekcem mogu da se leče prirodnim losionima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.