Izvor: eKlinika.rs, 20.Sep.2021, 13:11

Zamrznuto voće i povrće može da bude čak i bogatije hranljivim sastojcima od svežeg

Smrznuto voće i povrće jednako je, ili čak i bogatije svim hranjivim sastojcima kao i sveže, potvrđuju dve nove nezavisne studije.U zamrznutoj boraniji ili brokoliju nekada ima više vitamina, minerala i antioksidansa nego u njihovim „rođacima“ sa lokalne pijace, tvrde stručnjaci i navode pet razloga zašto radije biraju zleđeno voće i povrće.
Niske temperature čuvaju nutritivne vrednosti Od onog trenutka kada se ubere, voće i povrće počinje da gubi hranljive >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << materije. Što se duže čuva više gubi vitamina i minerala. S druge strane, zamrznuto voće i povrće se smešta u hladnjače odmah nakon berbe, a niske temperature pomažu da zadrži sve nutritivne vrednosti. Smrznuto voće i povrće bere se kada je maksimalno zrelo. Većina svežih proizvoda nekada putuje kamionima na stotine kilometara kako bi došli do nas. Dešava se, zato, da se neki proizvodi beru i dok nisu u potpunosti zreli, a sve kako bi se sprečio proces truljenja tokom dugotrajnog transporta.
Više vitamina i hranljivijih sastojaka Naučnici Udruženja Leatherhead Food Research i Univerziteta u Česteru su uz pomoć 40 testova merili nivo hranjivih materija i poredili proizvode koji su tri dana bili u frižideri, sa namirnicama koje su za isto to vreme, bile smeštene u zamrzivaču. Rezultati pokazuju da su više hranjivih sastojaka pronašli u zamrznutim proizvodima voća i povrća. U dva od tri slučaja pokazalo se da zamrznuto voće i povrće ima viši nivo antioksidansa, uključujući polifenole, antocijanine, lutein i beta-karoten. Ovi zaključci potvrđuju navode prethodnog istraživanja koje naglašava da se u procesu zamrzavanja ne gube hranjivi sastojci voća i povrća. Sadržaj vitamina C u svežem brokoliju pao je za više od 50 odsto u toku jedne nedelje, s druge strane samo za 10 odsto opao je nivo C vitamina u istom povrću koje je tokom cele godine čuvano u zamrzivaču.
Bez aditiva, šećera ili soli U zamrznutim proizvodima nema neželjenih aditiva. U zamrznuto voće i povrće se ne dodaju šećeri ili so. Savet stručnjaka, koji tvrde da se velikom broju zamrznutih proizvoda ne dodaje nikakav aditiv ili šećer, jeste da ipak proverite sastojke na zamrznutom voću i povrću, jer može nekada da se desi da neko od proizvođača u svoje proizvode stavlja još nešto osim “golog” voća i povrća.
Štede vreme  svakoj ženi Proizvode sa lokalne zelene pijace morate da perete i čistite pre upotrebe. Zamrznute namirnice će vas sa druge strane poštedeti ovog posla, jer ne zahtevaju nikakvo seckanje ili ljuštenje. Jedna studija je potvrdila da zaposlene žene svaki dan na pripremu, serviranje i čišćenje posle jela, izgube oko jedan sat. Zamrznuti proizvodi štede vreme i istovremeno obezbeđuju zdrave obroke.
Za sve namene Zamrznuto voće i povrće može se koristiti na razne načine. Može biti dodatak smutiju, može da se koristi kao preliv, može da se koristi za razne poslatice – od sladoleda do trrti i kolača… Pojedini smrznuti proizvodi sadrže više vrsta povrća i omogućuju telu optimalan nivo različitih vitamina i minerala. Od njega možete na brzinu napraviti čorbu ili salatu. Brokoli sa pestom i sušenim paradajzom, spanać sa crvenom paprikom, izbor je na vama.
Članak Zamrznuto voće i povrće može da bude čak i bogatije hranljivim sastojcima od svežeg se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.