Izvor: eKlinika.rs, 23.Feb.2021, 13:33

Zabeležene 362 neželjene reakcije na covid 19 vakcine u Srbiji

Gostujući u Dnevniku RTS, Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, izjavio je da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv covid 19. Podsećamo, u Srbiji su dostupne četiri covid 19 vakcine – Pfizer, Sputnik V, Sinopharm i AstraZeneca.
Najviše reakcija na Pfizer Prema njegovim rečima, do danas je zabeleženo 362 slučaja neželjenih reakcija na sve vakcine. Najviše je reakcija na Pfizer-BioNTech vakcinu – 145, na kinesku Sinopharm vakcinu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << reagovalo je 130 građana, 86 neželjenih reakcija bilo je na vakcinu Sputnik V, kao i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna koja vakcina ju je izazvala.
Reaguju žene, od 45 do 64 godina Neželjene reakcije najčešće su imale osobe od 45 do 64. godine starosti, i to češće žene, istakao je Pavle Zelić i dodao da starije osobe retko imaju takve reakcije, što se, kako kaže, uklapa i u svetske trendove.
– Ovo ne treba da nas brine. Neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana. Najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama… – objasnio je Zelić i naglasio da, za sada, nije bilo težih reakcija, dok je hospitalizacija bila potreban u tri slučaja.
Članak Zabeležene 362 neželjene reakcije na covid 19 vakcine u Srbiji se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.