Izvor: Radio 021, 23.Feb.2021, 08:09

Epidemiolog Petrović o tome zašto ruka boli nakon vakcine protiv kovida

Očekivane nuspojave nakon kineske vakcine "Sinofarm" su bol na mestu uboda, umor, ponekad i blago povišena temperatura. Međutim, oticanje i crvenilo oko mesta uboda verovatno je rezultat greške pri davanju vakcine.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva objasnio je da su očekivane reakcije na kinesku vakcinu "bolovi u mišićima, u zglobovima, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i one su se prolazile za nekoliko dana". Ipak, neki se žale i na crvenilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otok, vrelinu oko mesta uboda.

"To može da bude i greška u tehnici davanja", smatra epidemiolog dr Radmilo Petrović. "Kod davanja kineske vakcine mora se voditi računa da se da duboko intramuskularno da ne bi bilo takvih reakcija. Dakle, igla mora da uđe dva-tri centimetra duboko u rameni mišić, ne sme vakcina da dospe u kožu. Takođe, mora da se vodi računa da se vakcina daje suvom iglom", napominje Petrović.

Stvar je, kaže, u adjuvansu koji se dodaje vakcinama se da bi se povećala imunogenost antigena, a koji u koži može da izazove crvenilo, bolni otok, otvrdnuće…

"To je aluminijum hidroksid koji se dodaje u maloj količini za duže i jače dejstvo vakcine, a taj spoj u dodiru sa kožom ili potkožnim tkivom može da izazove lokalnu reakciju na koži", pojašnjava za Nova.rs. "Ne znam da li ga sadrže i druge vakcine, ali za kinesku sam čitao sastav, ona radi kao klasične vakcine i sadrži adjuvans. Na primer, vakcina protiv gripa koja je pravljena bez tog adjuvansa 10 godina se koristila i nije bilo tih slučajeva", kaže Petrović.

Međutim, kaže da i kad se to dogodi - nije ništa strašno u pitanju.

"Ali i kad se desi, ništa nije strašno. Crvenilo, bol, otok prođu za dan dva, može da se desi malaksalost, blaga temperatura… To su sve blage reakcije koje su očekivane. Nekih neuroloških reakcija nema", podseća Petrović.

I sam je, kaže, primio kinesku vakcinu, i nije imao nikakvih reakcija.

"Ni ja, ni sinovi, ni prijatelji… Niko nikakvu reakciju nije imao", ponavlja sagovornik Nova.rs.

Autor: Nova.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zelić: Do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2021

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže za RTS da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida. Ističe da je vakcina "Astra Zeneke" proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom...Pavle Zelić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.