Izvor: eKlinika.rs, 30.Okt.2023, 12:02

Za koja stanja je korisna skuša, riznica proteina i dobrih masnoća

Skuša je jedna od najpopularnijih vrsta ribe ne samo zbog svojih zdravstvenih prednosti već i izvanrednog ukusa. Često se preporučuje osobama koje su anemične, ali i onima sa kardiovaskularnim bolestima.
Skuša nudi bogatstvo proteina i dobrih masti U samo 100 grama skuše nalazi se čak 19 g kompletnih proteina. To je veoma značajno pre svega zbog esencijalnih aminokiselina koje naš organizam ne može da proizvede sam, već moramo da ih nadoknadimo kroz ishranu. Među >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << njima se izdvaja leucin, jedna od ključnih materija neophodnih za sistezu proteina u mišićima.
Jedna od najvećih nutritivnih prednosti skuše je to što spada u masne ribe, a opet bez mnogo kalorija. Od 12 grama masti koliko ima u 100 g sveže skuše, svega 3 g čine zasićene masne kiseline i to one najdragocenije, omega-3 masne kiseline, kojih retko ima u velikim količinama u hrani.
Šta još od korisnih sastojaka sadrži skuša U skuši se u visokim količinama nalaze gvožđe, vitamin B12 i folati. Svi ovi nutrijenti su važni za našu krv, crvena krvna zrnca i hemoglobin. Inače, gvožđe koje unesemo iz sveže ribe lakše se apsorbuje u telu od gvožđa koje unesemo iz biljnih izvora. U skuši su još:
niacin vitamin B6 i drugi vitamini B grupe riboflavin magnezijum fosfor selen kalijum hlor fluor sumpor. Stručnjaci posebno naglašavaju da se u ovoj ribi takođe nalazi i vitamin D, sa brojnim koristima za naše zdravlje i normalno funkcionisanje organizma. Skuša je odličan izvor belančevina i kako je već spomenuto, vrlo važnih masnoća.
Koliko skuša ima kalorija i zašto je dobro da je jedu deca I pored toga što spada u masnu ribu, sveža skuša je srednje kalorična. U 100 g sirove skuše nalaze se 184 kalorije. Dodatna prerada ribe (konzerviranje) dodaće joj biiljno ulje, što će i povećati kalorije. Međutim, skuša i dalje u svežem stanju ima manje kalorija u odnosu na tunu, a preporučuje se da je što češće jedemo u svežem stanju, kako bismo uneli i što manje kalorija.
Fosfor u ribi učestvuje u gradnji fermenata, pokretača hemijskih reakcija u ćelijama. Zbog sadržaja fosfornih kiselina koje su važan gradivni deo kostiju, odnosno skeleta, skušu je zdravo davati deci. Kako koštana masa odraslih gubi na gustini i postaju krte i lomljive kako starimo, jasno je zašto je važno da jedemo skušu.
Skuša protiv Alchajmerove bolesti, za lepu kožu i kosu Dobre masti iz skuše su „hrana“ za mozak, kosu i kožu i kosu, rad srca, nervni sistem i prevenciju brojnih bolesti među kojima je i Alchajmerova, sa kognitivnim problemima. Kao jedni od najmoćnijih antioksidanata, omega-3 masne kiseline aktivne su u borbi protiv slobodnih radikala što je značajno ne samo za borbu protiv infekcija i sporije starenje, već i odbranu protiv malignih bolesti.
Koristi od skuše za brojne zdravstvene probleme i stanja Poznato je da vitamini B grupe učestvuju u metabolizmu masti i utiču na sintezu naše DNK. Konzumiranje skuše zbog svih navedenih koristi ima ulogu i u regulisanju nivoa šećera u krvi, blagotvorna je za nervni sistem i rad digestivnog trakta. Osobama koje imaju probleme sa anemijom savetuje se da jedu skušu jer njeni korisni sastojci pomažu u stvaranju hemoglobina i snabdevanju krvi kiseonikom.
Osobama koje boluju od astme skuša se takođe preporučuje, kao i trudnicama i dojiljama. Pored male dece, skuša je dobra i za ishranu adolescenata jer utiče na razvoj unutrašnjih organa, kostiju i ravnotežu hormona rasta.
Članak Za koja stanja je korisna skuša, riznica proteina i dobrih masnoća se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.