ZAŠTO IMA ČUDAN UKUS? Ne pijte vodu koja je preko noći bila u čaši

Izvor: eKlinika.rs, 06.Avg.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTO IMA ČUDAN UKUS? Ne pijte vodu koja je preko noći bila u čaši

Jeste li primetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan ukus? Da li to znači da se pokvarila, ili je možda nešto drugo u pitanju?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine te ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je malo ugljendioksida, a delić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je promenila svoj hemijski sastav, piše „Discovey News“.
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus.
Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, te je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega ovoga što smo naveli, sledeći put dobro razmislite da li ćete popiti ustajalu vodu ili sipati svežu.
 
Eklinika.rs / Alo!

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.