Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Izvor: Story, 05.Avg.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Učili su nas da je ujutru dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši. Ali jeste li primetili da ta odstajala voda ima čudan ukus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

foto: Profimedia

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine zbog čega je mikrobima lakše zagaditi je. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << voda bila izložena vazduhu upila je nešto ugljen dioksida i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav, donosi Discovery News.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus.

Vredi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislićemo dvaput hoćemo li je popiti.

Izvor: zadovoljna.hr

Nastavak na Story...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.