Vršnjačko nasilje dugoročna pretnja

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršnjačko nasilje dugoročna pretnja

Deca koju vršnjaci maltretiraju mogu imati dugoročne posledice po zdravlje, pokazala je nova studija.

Mališani koje su njihovi vršnjaci zlostavljali u vrtiću ili školi kasnije u životu češće puše, pate od poremećaja ishrane i alkoholizma i ostaju beskućnici, pokazala je studija Kriminološkog instituta na Sem Hjuston univerzitetu u SAD.

“Ono što je očigledno u ovakvim rezultatima je da su posledice zlostavljanja dalekosežnije od trenutne povrede ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traume. Razumevanje ovih dugoročnih posledica važno je za efikasnije reagovanje na takve pojave”, smatra Lina Bufard, direktorka instituta.

Studija je zasnovana na američkoj Nacionalnoj longitudinalnoj studiji mladih, koja je pratila stanovnike SAD rođene između 1980. i 1984. Devetnaest odsto ispitanih bilo je žrtva neprekidnog zlostavljanja od strane vršnjaka.

Ljudi koji su u ranoj mladosti trpili maltretiranja imali su negativniju percepciju sopstvenog zdravstvenog stanja, uključujući i mentalno, i veći rizik od emocionalnih problema.

“Takve posledice su posredni okidači za još trajnije probleme, poput kancera, alkoholizma, depresije i drugih stanja”, kaže Marija Keplel, jedna od autora studije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.