Više sna moglo bi da vam pomogne u mršavljenju

Izvor: B92, 23.Jan.2020, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više sna moglo bi da vam pomogne u mršavljenju

Ustati iz kreveta i vežbati ili ostati u krevetu još jedan sat - večita je dilema. Radije biste da se odmorite, ali vas sa druge strane grize savest zato što ne vežbate.

Više sna moglo bi vam pomoći u mršavljenju i stvaranju mišića, smatra stručnjak za spavanje Gaj Medouz.

Nema sumnje da postoji veza između nedostatka sna i povećanog udela telesnih masnoća, kaže doktor.

"Spavanje manje od sedam do osam sati tokom noći se povezuje sa viškom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telesne težine. Istraživanja su pokazala da osobe koje u proseku spavaju šest sati tokom noći, imaju 27 odsto veće šanse da će imati problem sa gojaznošću. Kod onih koji u proseku spavaju pet sati tokom noći, taj rizik je povećan za čak 73 odsto", rekao je dr Medouz.

Nedostatak sna može da pruzrokuje gojaznost jer bez adekvatnog odmora hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, ostaju van kontrole. To može biti okidač za žudnju, posebno za slatkišima.

Ako želite da budete zdravi i fit, spavanje bi trebalo da vam bude prioritet, dodao je doktor.

Dr Medouz preporučuje da uvek u krevet idete u isto vreme, spavate barem sedam do osam sati tokom noći, da uklonite sve uređaje poput televizora i mobilnih telefona iz svoje spavaće sobe.

Posebno je važno da na spavanje ne idete pod stresom. Opustite se pre svakog odlaska u krevet. Izbegavajte spavanje u pretoplim sobama, niže temperature su bolje za kvalitetan san i svakako se nećete buditi otečeni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Više sna moglo bi da vam pomogne u mršavljenju

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2020

Ustati iz kreveta i vježbati ili ostati u krevetu još jedan sat je večita dilema. Radije biste da se odmorite, ali vas sa druge strane grize savjest što ne vježbate.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.