Više sna moglo bi da vam pomogne u mršavljenju

Ustati iz kreveta i vežbati ili ostati u krevetu još jedan sat - večita je dilema. Radije biste da se odmorite, ali vas sa druge strane grize savest zato što ne vežbate.

Zdravlje

Izvor: N1

Sreda, 22.01.2020.

16:09

Više sna moglo bi da vam pomogne u mršavljenju
Foto: depositphotos/Elnur_

Više sna moglo bi vam pomoći u mršavljenju i stvaranju mišića, smatra stručnjak za spavanje Gaj Medouz.

Nema sumnje da postoji veza između nedostatka sna i povećanog udela telesnih masnoća, kaže doktor.

"Spavanje manje od sedam do osam sati tokom noći se povezuje sa viškom telesne težine. Istraživanja su pokazala da osobe koje u proseku spavaju šest sati tokom noći, imaju 27 odsto veće šanse da će imati problem sa gojaznošću. Kod onih koji u proseku spavaju pet sati tokom noći, taj rizik je povećan za čak 73 odsto", rekao je dr Medouz.

Nedostatak sna može da pruzrokuje gojaznost jer bez adekvatnog odmora hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, ostaju van kontrole. To može biti okidač za žudnju, posebno za slatkišima.

Ako želite da budete zdravi i fit, spavanje bi trebalo da vam bude prioritet, dodao je doktor.

Dr Medouz preporučuje da uvek u krevet idete u isto vreme, spavate barem sedam do osam sati tokom noći, da uklonite sve uređaje poput televizora i mobilnih telefona iz svoje spavaće sobe.

Posebno je važno da na spavanje ne idete pod stresom. Opustite se pre svakog odlaska u krevet. Izbegavajte spavanje u pretoplim sobama, niže temperature su bolje za kvalitetan san i svakako se nećete buditi otečeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: