Izvor: eKlinika.rs, 13.Apr.2023, 13:02

Vakcine protiv raka, da li je svet na pragu velikog otkrića i zašto su neki naučnici uzdržani

Vakcine protiv raka, autoimunih, kardiovaskularnih bolesti trebalo bi da budu spremne u narednih sedam godina, izjavili su nedavno čelnici američke faramaceutske kompanije „Moderna“. Vest da bi vakcine protiv raka u relativno bliskoj budućnosti  mogle da postanu stvarnost prenele su sve svetske agencije.  Iz kompanije navode da bi ove vakcine mogle sačuvati milione ljudskih života. Pojedini naučnici su, ipak, uzdržani i sa dozom obazrivosti komentarišu ovu najavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs <<
Personalizovane vakcine protiv raka Glavni medicinski direktor “Moderne”,  Paul Burton veruje da će njihova firma, u roku od pet do sedam godina, ponuditi vakcine protiv „svih postojećih bolesti“.
Vakcine protiv raka biće veoma efikasne i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Verujem da ćemo imati personalizovane vakcine protiv raka, koje ciljaju na različite tipove tumora – rekao je Burton.
Vakcine protiv raka zasnivaju se na uspehu modifikovane RNK vakcine ove kompanije za covid 19. Vakcina protiv raka temelji se na mRNK tehnologiji, a njen cilj je da upozori imuni sistem da u telu postoje ćelije raka. Zadatak vakcine jeste da napadne „uljeza“, ali da ne uništi zdrave ćelije. Messenger RNA (skraćeno mRNA) je tip jednolančane RNK uključene u sintezu proteina. mRNA se pravi od DNK šablona tokom procesa transkripcije.
Kako izgleda borba protiv raka? Prof. dr Howard (Chaim) Cedar koji se bavi istraživanjem raka na  – svetski poznati stručnjak za razvojnu biologiju i istraživanje raka na Hebrew University of Jerusalem, ipak poziva na oprez kada su u pitanju vakcine protiv raka
Borba protiv karcinoma izgleda kao da nastojimo da izgradimo zid, ne ciglama, već malim kamenčićima. Mnogi svetski stručnjaci decenijama učestvuju u ovoj borbi. Neophodno je dokazati da sve funkcioniše, nadam se da su mogući dobri rezultati – rekao je Cedar.
Ovaj naučnik osporava termin vakcine kao tačan i naglašava da ovo što nudi „Moderna“ nije vakcina, kao što je to na primer vakcina protiv covid 19, već imunoterapija koja bi mogla da leči bolest u ranoj fazi.
Vakcine protiv covid 19 kao podsticaj Vakcine protiv covid 19 dale su veliki podsticaj radu, ali mogućnosti imunoterapije se proučavaju dugi niz godina. Imunoterapija je zasnovana na primeni metoda i hemijskih supstanci, koje su u stanju da usmere imunski sistem da prepozna i deluje na malignu bolest.
Naučnici Džejms Alison iz Amerike i Tasuku Honjo iz Japana dobili su 2018. Nobelovu nagradu jer su pokazali da postoji određeni oblik komunikacije između maligne ćelije i imunskog sistema. Ćelije karcinoma nastoje da zavaraju imunski sistem kako ih ne bi napao.
Kada je reč o virusu covid 19, on ulazi u telo, imuni sistem ga prepoznaje i napada, pa potom proizvodi antitela.
Karcinom ipak nije patogen.  Korišćenje mRNA za lečenje raka zahtevalo bi specifičan alat za određeni tip raka kod svake osobe. U slučaju da se koristi neku drugi protein antitela ga neće prepoznati – kaže dr Cedar.
Koliko će koštati mogući lek? Čelnici ove kompanije objašnjavaju da je sistem takav da se prvo radi biopsija tumora pacijenta, potom se u laboratoriji sekvencira genetski materijal kako bi se identifikovale mutacije koje nisu prisutne u zdravim ćelijama. Njihovi stručnjaci veruju da je ovo način i da se leče retke bolesti.
Stručnjaci pojašnjavaju da je mesindžer RNK vrsta matrice na osnovu koje se sintetišu proteini. Organizam ima purinski i pirimidinski kod i četiti baze od kojih zavisi pisanje genetski zapisa, to su četiri baze – adenin i guanin, i timin i citozin. Početna slova označavaju neki kod, a na osnovu tog koda određuju se aminokiseline – 3 slova ovog koda označavaju jednu aminokiselinu i na osnovu zapisa pravi se protein, ako je poznat njegov sastav aminokiselina.
Vakcine, pre svega, nastoje da spreče bolesti, a ove vakcine nisu preventivne nego terapeutske. Potrebno je dokazati delovanje vakcina u četvrtom stadijumu bolesti. Stručnjaci navode da će kada se pusti u prodaju, mogući lek biti veoma skup, jer kompanija želi da nadoknadi troškove ispitivanja.
Članak Vakcine protiv raka, da li je svet na pragu velikog otkrića i zašto su neki naučnici uzdržani se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.