Izvor: eKlinika.rs, 30.Jan.2023, 12:03

Utiče li svinjska mast na povećanje triglicerida i holesterola u krvi

Svinjska mast je namirnica koja je izazivala i još uvek izaziva brojne kontraverze. Da li je uopšte dobra za korišćenje? Na osnovu čega je neki stručnjaci za ishranu preporučuju pre maslaca? Da li utiče na povišene vrednosti masnoća u krvi, kako se apsorbuje i vari? Česta pitanja, na koja se naučnici trude da odgovore uz činjenice iz istraživanja.
Kako se svinjska mast vratila na „velika vrata“ Zdravstvena svojstva svinjske masti intenzivno se ispituju poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << godina uporedo sa trendovima zdravije ishrane. Većina prethodnih istraživanja svodila se na ulogu aldehida iz biljnih ulja, kao i na to da li pri termičkoj obradi povećavaju rizik od različitih bolesti. Najčešće su spominjani kardiovaskularne bolesti i rak, zbog uticaja na stvaranje plakova u arterijama i stvaranje kancerogenih materija iz ostataka termički obrađenih ulja. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da određene vrste ulja bogate polinezasićenim masnoćama, pre svih suncokretovo i kukuruzno, imaju izuzetno visok nivo aldehida.
Ova, i slične studije, praktično su otvorile prostor svinjskoj masti da se vrati na „velika vrata“ u naše živote. Ne samo da nas podseti kako su se nekada hranili naši stari, neuporedivo zdravije od nas, već i da nas motiviše da što više neobrađenih (nerafinisanih) namirnica vratimo u ishranu iz zdravstvenih razloga.
Zašto svinjska mast pre drugih biljnih ulja, objašnjava američki istraživač Rezultati istraživanja vezanih za negativne efekte termičke obrade biljnih ulja dali su za pravo i stručnjacima da se izjasne kako bi, da su u prilici, umesto ulja uvek pre koristili svinjsku mast. Takav primer je dr Martin Grootveld, koji je objasnio, na bazi svog istraživanja, zašto je takvog mišljenja.
– Sva biljna ulja, pa i suncokretovo i kukuruzno, nisu opasna sve dok ih ne izložimo toploti i koristimo za prženje, dinstanje ili kuvanje. Posebno ukoliko to činimo svakodnevno, negativni efekti za srce mogu da budu veoma visoki. Svinjska mast je odlična za duboko prženje i dinstanje hrane. Neutralnog je ukusa, hranljiva i sa visokim procentom energije. Što se tiče studija, dokazano je da je u vremenima kada je svinjska mast bila u upotrebi, stopa srčanih oboljenja bila veoma niska. Porast stope bolesti „savremene civilizacije“, među kojima prednjače dijabetes i bolesti srca, korelira upravo sa momentom kada su životinjske masti u visokom procentu korišćenja zamenjene biljnim uljima i margarinima – kaže dr Grootveld.
Svinjska mast i holesterol, šta je istina i da li je opasna Istina je, kažu podaci iz studija, da svinjska mast obiluje holesterolom. Međutim, konzumiranjem svinjske masti, bolje se reguliše samoproizvodnja holesterola u telu i njegova ravnoteža. Poznato je i da se i nizak nivo holesterola u krvi vezuje za višu stopu mortalieta, depresije, suicidalnim i agresivnim ponašanjem, kao i kognitivnim bolestima, pre svega Alchajmerovom. Nivo holesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opasnost po isto, naglašava dr Grootveld.
Svinjska mast je odličan izvor vitamina B i velike grupe minerala, a posle ribljeg ulja, najveći je izvor vitamina D. Za potpunu iskoristljivost vitamina D važno je da i svinje od kojih je mast, budu gajene u što je moguće više organskim uslovima.
Šta je onda najbolje koristiti za kuvanje i pečenje hrane i koja je prava mera svinjske masti Studije nutritivnih vrednosti pokazuju da svinjska mast sadrži 33 odsto manje zasićenih („loših“) masti od maslaca. Uz to, i dvostruko više takozvanih „dobrih“, mononezasićenih, kao i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina.
Savet stručnjaka je: što manje koristiti rafinisana biljna ulja. Takođe, ne koristiti za prženje i pečenje, čak i maslinovo. Svinjska mast je dobra za termičku obradu zato što prilikom zagrevanja ne menja značajno svoju molekularnu strukturu. Upravo to se dešava sa biljnim uljima, i tu se krije i objašnjenje njihove štetnosti po zdravlje.
Međutim, važno je znati da svinjska mast sadrži zasićene masnoće. One, ako ih preterano unosnimo, takođe mogu da budu negativne po naše zdravlje. U velikoj količini, one povećavaju nivo “lošeg” LDL holesterola. Zato je preporuka: da, svinjska mast jeste bolji izbor od rafinisanih biljnih ulja za prženje i pečenje, ali to mora biti umereno, ne svakodnevno.
Članak Utiče li svinjska mast na povećanje triglicerida i holesterola u krvi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.