Uspavljivanje dece uz crtani film – prednosti nimalo, mana i posledica mnogo

Izvor: eKlinika.rs, 14.Jan.2021, 17:01

Uspavljivanje dece uz crtani film – prednosti nimalo, mana i posledica mnogo

Uspavljivanje deteta uz crtani film, veoma je pogrešna metoda, upozoravaju psiholozi, jer izaziva sasvim suprotan efekat –  nesanicu, lošije raspoloženje, u nekim slučajevima čak i noćne more deteta. Deca koja se uspavljuju na ovaj način spavaju kraće. Nasuprot njima, ona koja u utonu u san, uz, na primer, čitanje priče, i odlaze u krevet mnogo pre 22 časa, zdravija su i imaju više energije.
Kvalitetan san je neophodan i naročito važan u dečjem uzrastu, jer utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << na psihički i fizički razvoj. Mozak se kod dece razvija neverovatno brzo, zato im noćni san nekada nije dovoljan. Crtani filmovi i slične stimulacije uglavnom remete zdrav san deteta, jednoglasne su ocene stručnjaka u razgovoru za eKliniku.
Crtani filmovi u kojima se velikom brzinom smenjuju slike jarkih boja i jaki zvuci koji stimulišu i održavaju mozak deteta budnim, remete prirodni bioritam sna. Neispavanost dovodi do slabljenja imuniteta, smanjene otpornosti na viruse i bakterije i može biti pogubna za razvoj moždanih funkcija.
Pre nego što posegnete za omiljenim crtaćem, možda je, ipak, bolje da utišate sve zvuke, prigušite svetla i pročitate detetu priču ili barem jedan njen deo. Treba imati na umu i da nismo svi isti, pa kako svedoče neki roditelji, njihova deca i uz crtani film brzo utonu u san.
Nepogrešivi unutrašnji sat Stručnjaci upozoravaju da su ovakvi mališani, ipak, u manjini i da loš i prekratak san može biti uzrok psihofizičkih problema deteta u kasnijim godinama. Mogu se javiti problemi sa manjkom koncentracije i slabiji uspeh u učenju. Nedovoljno sna, ili neredovno spavanje, mogu imati za posledicu i razvoj kardiovaskularnih bolesti, gojaznost, dijabetes.
U razgovoru za naš portal voditeljka bloga posvećenog roditeljstvu Ljubica Bildi, podseća da naše telo ima unutrašnji sat koji je nepogrešiv.
– Kod dece je taj sat još više izražen i baš iz tog razloga bitno je da ga slušamo. Veče je vreme kada treba da radimo stvari koje nas opuštaju i fizički i psihički uvode u mirno stanje potrebno za spavanje. Gledanje crtaća to svakako nije. Crtani filmovi izraženo stimulišu dečiji mozak. Jake boje, zvuci, sve to razbuđuje čula – objašnjava Bildi.
Od ushićenja do potištenosti Procenjuje se da dete koje obavezno gleda omiljeni crtani film pre odlaska u krevet, spava u proseku 30 minuta manje od svojih vršnjaka.  Crtani film nije nikako dobra opcija pred polazak u krevet i može loše da utiče na raspoloženje deteta potvrđuje i Nikolina Milosavljević, psiholog i psihoterapeut.
– Pri gledanju crtanog filma ili sličnih sadržaja aktivira se centar za nagradu u mozgu i pobuđuje se nervni sistem. Luči se hormon dopamin, koji dovodi do naglog zadovoljstva. ali se vrlo brzo snižava i dete postaje neraspoloženije nego pre spavanja. Organizam se, zbog pobuđenog nervnog sistema, teže umiruje kako bi se pripremio za kvalitetan san – kaže Milosavljević.
Umesto crtanog filma roditeljima se preporučuju druge metode relaksacije deteta pred spavanje, kao umanjenje intenziteta svetla ili čitanje priče.
– Najbolje je zajedno sa detetom uspostaviti večernju rutinu, koja se veoma lako i brzo prihvati i onda gledanje crtaća neće biti potrebno niti može da nađe mesto kao deo uspavljivanja– ističe Ljubica Bildi.
Sve ovo dovodi do stvaranja pravih malih „noćnih sova“ u najranijem uzrastu.
– Jako mala deca danas ležu tek posle 22 ili 23 sata. Mislim da za njih to nije dobro, jer u to vreme naše ćelije već treba da rade svoj posao regeneracije. Kvalitet samog sna nije isti u prvom i drugom delu noći – podseća Bildi.
Za neispavano dete odgovoran je roditelj U nekim istraživanjima je ustanovljeno da kontinuirano i strogo pridržavanje rutine, kada je odlazak na spavanje u pitanju, ima bitan efekat i na decu i na tinejdžere.
U studiji sprovedenoj na Ročester Univerzitetu u Njujorku, utvrđeno je da deca i tinejdžeri sa izgrađenim navikama, kada je u pitanju spavanje imaju više energije i da su manje sklona depresiji.
Foto: Unsplash

Ovo potvrđuje i psiholog Nikolina Milosavljević, koja kaže da postoji velika mogućnost da nedostatak sna uslovljen igricama ili crtanim filmovima može imati loš uticaj na nervni sistem deteta.
Dete tako može biti osetljivije i na malu količinu stresa. To znači da može postati razdražljivije, sklono konfliktima i da ima uopšte poteškoća u regulaciji emocija, što je sve podloga za stvaranje kapaciteta koji neće doprineti kvalitetnoj borbi sa svakodnevnim stresom – upozorava Milosavljević.
Neki stručnjaci tvrde da su crtani filmovi često manja vrsta otpora roditelja kada su pitanju navike deteta. Idu toliko daleko, pa čak tvrde da je za neispavano dete odgovoran roditelj.
Crtaći imaju alternativu Dete neće insistirati na crtaćima, ako mu se pre toga to nije ponudilo kao opcija, tvrdi Ljubica Bildi.
Kao što se crtaći ne gledaju dok se jede, tako se ne gledaju ni kada treba da spavamo. Rutina je osnova svakog dobrog uvođenja u spavanje. Čitanje priče za laku noć treba uvesti od malih nogu. Nebitno je da li dete zna da čita i da li vas aktivno sluša, važno je da upravo ta priča bude zamena za crtani – kaže Bildi.
Stručnjaci savetuju da je najbolje da dete ima neku svoju omiljenu igračku, plišanog medu, ćebence ili nešto drugo. Omiljena igračka kod deteta izaziva osećaj prisutnost i utehu, jer mnoga deca imaju problem da zaspe sama u mračnoj sobi. Ako je detetu problem spavanje u mračnoj sobi, potrudite se da mu obezbedite prigušeno svetlo, koje može biti i van sobe, ali će je malo osvetljavati.
Kako biste izbegli probleme sa crtanim filmovima pred spavanje spremite laku večeru. Psiholozi savetuju i da stavite u krevet nešto što se sviđa detetu. Pokušajte da decu primirite kada se previše uzbude. Kada vidite da se osećaju prijatno, napustite sobu.
Članak Uspavljivanje dece uz crtani film – prednosti nimalo, mana i posledica mnogo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.