
Izvor: eKlinika.rs, 22.Maj.2025, 11:02
U kakvoj su vezi ulje za kuvanje i agresivan, trostruko negativan rak dojke
Ulje za kuvanje od suncokreta, kukuruza i soje sadrži jedinjenja za koje je nova studija utvrdila da imaju veze sa agresivnim rakom dojke. Postoji mnogo dokaza da hrana koju biramo utiče na oboljevanje od raka, a naučnike je posebno zanimalo koji ćelijski i molekularni mehanizmi stoje iza nastanka karcinoma kako bi prehrambene preporuke bile što preciznije, i kako bi bolje razumeli proces nastanka karcinoma i mogućnosti lečenja.
Ulje za kuvanje sadrži linoleinsku kiselinu – >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kako ona deluje na ćelije raka?
Nova studija naučnika sa Sandra and Edward Meyer Cancer Center, Weill Cornell Medicine u Njujorku identifikovala je vezu između linolne kiseline, uobičajene masnoće u ulju za kuvanje i raka dojke. Istraživači napominju da rezultati studije ipak zahtevaju pažljivo tumačenje kako bi se dale korisne smernice.
Rezultati studije pokazuju da je linoleinska kiselina omega-6 masna kiselina koja se u velikim količinama nalazi u ulju suncokreta, kukuruza i soje. Naučnici sa njujorškog Cornell University pokazali su da linoleinska kiselina može direktno da aktivira put rasta u trostruko negativnim ćelijama raka dojke, za koje su mogućnosti lečenja ograničene. Trostruko negativan rak dojke čini oko 15 odsto svih slučajeva raka dojke, ali budući da je karcinom dojke toliko čest, on ipak pogađa mnogo žena.
Istraživači su otkrili da se linolna kiselina vezuje za protein nazvan FABP5 (protein 5 koji vezuje masne kiseline), koji se nalazi u visokim nivoima u ovim ćelijama raka. Ovo vezivanje pokreće mTORC1 put – ključni regulator rasta i metabolizma ćelija – podstičući progresiju tumora u pretkliničkim istraživanjima, uključujući i studije na životinjama.
Otkriven povišen nivoi FABP5 i linolne kiseline u uzorcima krvi pacijenata sa trostruko negativnim rakom dojke
Dr John Blenis, glavni autor studije sa Cornell University u novoj studiji objašnjava da su laboratorijski miševi hranjeni ishranom sa visokim sadržajem linolne kiseline razvili veće tumore, što ukazuje da unos hrane može da pogorša rast ovog raka. Utvrđena je i veza sa ljudima – povišeni nivoi FABP5 i linolne kiseline otkriveni su u uzorcima krvi pacijenata sa trostruko negativnim rakom dojke, što jača biološku verovatnoću ove veze.
– Ovo otkriće pomaže u razjašnjavanju veze između masti u ishrani i raka i baca svetlo na to kako definisati koji pacijenti bi mogli da imaju najviše koristi od specifičnih preporuka za ishranu na personalizovan način. Takođe je moguće da se implikacije protežu izvan trostruko negativnog raka dojke na druge tumore kao što je rak prostate – naglašava dr Blenis.
Utvrđeno da ulje za kuvanje sadrži linoleinsku kiselinu koja jeste važna masna kiselina
Linoleinska kiselina je esencijalna masna kiselina, tako da mora da se unositi iz hrane. važna je za zdravlje kože, strukturu ćelijskih membrana i regulaciju upala. Međutim, moderan način ishrane, koji je bogat prerađenom hranom, ultraprerađenom hranom i uljima semena, često obezbeđuju prekomerne omega-6 masti, uključujući linolnu kiselinu, dok im nedostaju omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, lanenom semenu i orasima. Ova neravnoteža mogla bi da podstakne hroničnu upalu, koja je dobro poznati podsticaj raku i drugim bolestima.
Studija stoga pokazuje da linolna kiselina može direktno da pokrene rast raka u određenim kontekstima. Ovo dovodi u pitanje ranije opservacione studije koje nisu pronašle jasnu vezu između linolne kiseline u ishrani i ukupnog rizika od raka dojke. Na primer, meta-analiza iz 2023. godine, koja je obuhvatila 14 studija na više od 350.000 žena, zaključila je da unos linolne kiseline nije imao značajan uticaj na rizik od raka dojke u opštoj populaciji.
Ova neslaganja ističu važnost istraživača koji se posebno bave podtipovima raka, ali i pojedinačnim faktorima, kao što su nivoi FABP5 u samim vrstama raka. Druga studija je pokazala da linolna kiselina štiti od raka dojke, što pokazuje zašto je važno sve razmatrati u kontekstu.
Ne treba paničiti, ali treba biti umeren i birati zdravije namirnice
Načnici naglašavaju da naslovi u medijima često mogu da previše pojednostave složena istraživanja. Iako nova studija ističe verovatan mehanizam koji dovodi u vezu linolnu kiselinu sa rastom raka, ona ne dokazuje da ulje za kuvanje uzrokuje rak dojke – daleko od toga. Drugi faktori kao što su genetika, opšta ishrana i izloženost okolini, igraju značajnu ulogu, ističu naučnici.
Nalazi istraživanja ne opravdavaju potpuno izbegavanje ulja iz semena, ali ukazuju na umerenost i selektivnost, posebno za osobe sa visokim rizikom. Mnoga ulja, poput maslinovog ulja, sadrže manje linolne kiseline i više mononezasićenih ili zasićenih masti, koje su stabilnije na visokoj temperaturi. Takođe, treba konzumirati više voća i povrća kao dela zdrave, uravnotežene ishrane.
Članak U kakvoj su vezi ulje za kuvanje i agresivan, trostruko negativan rak dojke se pojavljuje prvo na eKlinika.