Tinejdžerima sa retkim bolestima potrebno je unaprediti prelazni period sa lečenja iz dečijih bolnica u klinike za odrasle

Izvor: eKlinika.rs, 29.Feb.2024, 13:23

Tinejdžerima sa retkim bolestima potrebno je unaprediti prelazni period sa lečenja iz dečijih bolnica u klinike za odrasle

U svetu postoji između 6.000 i 7.000 retkih bolesti od kojih boluje čak šest do osam odsto svetske populacije. U 80 odsto slučajeva bolest je genetskog porekla i ispoljava se već u ranom životnom dobu, dok za samo pet odsto ovih bolesti postoji adekvatna terapija. Procenjuje se da u Srbiji, sa nekom retkom bolešću živi čak pola miliona građana. U proteklim godinama, zahvaljujući zajedničkom zalaganju čitave zajednice napravljen je veliki pomak kada je briga o pacijentima >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sa retkim bolestima u pitanju.
„Često na tebe pomislim” Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) povodom obeležavanja Dana retkih bolesti, organizovala je okrugli sto pod nazivom „Često na tebe pomislim” sa donosiocima odluka, lekarima i pacijentima. Briga za ljude koji žive sa retkim bolestima ima mnogo aspekata. Neki od obolelih imaju pristup lekovima, dok za druge ne postoji terapija. Neki oboleli su prilično nezavisni, dok drugi zahtevaju intenzivnu fizičku pomoć i opremu. Nega se može sastojati od posebne opreme, saveta lekara stručnjaka, fizikalne terapije, socijalnih usluga, lekova, predaha  za članove porodica i još mnogo toga. Većini dece i odraslih koji žive sa retkim bolestima, negu u  najvećoj meri pružaju članovi porodice. 
„Retko je važno” kaže devetogodišnja Kruna Savić Uvodnu reč  otvorila je devetogodišnja Kruna Savić, devojčica sa retkom bolešću, koja je  odrecitovala pesmu specijalno napisana za ovu priliku – “Retko je važno”.  
– Retke bolesti su apsolutno u fokusu predstavnika svih relevantnih institucija i to se pre svega  vidi na osnovu sredstava koja se izdvajaju za lečenje ove grupe pacijenata, a koja su za 2023.  godinu iznosila 7,2 milijarde dinara. Velika nada nam je najava da će udruženja pacijenata  obolelih od retkih bolesti prvi imati sastanak sa ministrima nove Vlade Republike Srbije, kada ona bude bila formirana. Očekujemo da će tada da se donesu i nova sistemska rešenja, jer prostora  za unapređenje uvek postoji. Svakako, ono što je potrebno unaprediti jeste tranzitni period  pacijenata iz pedijatrijskih klinika ka adultnim. To brine najveći broj roditelja koja imaju malu  decu. Oni su ušuškani i sigurni u klinikama za pedijatrijske pacijente. Međutim, u evropskim  zemljama taj tranzitni period kreće kada pacijent napuni 16 godina. Do 18 ga prate i pedijatar i  lekar koji će ga preuzeti kada bude prešao na kliniku za odrasle. Poenta svega je da pacijent bude  u potpunosti prihvaćen, da veruje svom lekaru, a doktor upoznat sa njegovom dijagnozom – objašnjava Olivera Jovović, iz NORBS.
Učesnici okruglog stola „Često na tebe pomislim” Foto: Jelena Babić

Povećanje kvaliteta života porodica obolelih od retke bolesti NORBS, takođe, insistira da Nacionalni program za retke bolesti mora da preraste u strategiju za retke bolesti, jer je to jedini način da bude pod okriljem Vlade Republike Srbije, a pošto briga o  retkim zahteva multisektorski pristup to je jedini način da sva ministarstva budu uključena.  
Prof. dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju rekla je na okruglom stolu da  se u njenom resornom ministartvu nalazi Grupa za unapređenje kvaliteta života osoba sa retkim bolestima, koja upravo ima za cilj da čuje sve pacijente sa ovim bolestima  
– Dosta smo ciljeva zacrtali, imamo dosta izazova. To nije još jedna radna grupa ili komisija koja je formirana da bi se zadovoljila neka forma, nego se zaista vidi da imamo želju, volju i apsolutnu  podršku države da svaki cilj koji smo zacrtali ostavrimo, prevashodno da povećamo kvalitet života porodica koje imaju obolelog člana od retke bolesti – istakla je prof. dr Kisić.  
Budžet za retke bolesti prvi put je formiran 2012. godine Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, objasnila je da je Budžet za retke bolesti prvi  put formiran 2012. godine, kada je država i prepoznala retke bolesti. Ta podrška je od tada  kontinuirana, a svake godine izdvajanja se drastično povećavaju. 
– Krenuli smo sa 130 miliona dinara te 2012. godine,dok je 2023. budžet iznosio 7,2 milijarde  dinara. Međutim, to nije jedino izdvajanje za retke bolesti, jer se one finansiraju iz još dva načina.  Prvi način je preko liste lekova na kojoj se nalaze medikamenti za čak 40 različitih retkih bolesti.  Takođe, i bolnice imaju pravo da same finansiraju lek kada se radi o hitnoj situaciji i ta sredstva  se opredeljuju isto iz sredstava RFZO. Iz toga proističe da su ukupna izdvajanja za retke bolesti  prošle godine iznosila 18 milijardi dinara. Ove godine će biti mnogo veći, s obzirom na nedavno  donetu odluku, po kojoj će do 2027. godine ukupna dodatna sredstva za retke bolesti i inovativne lekove iznositi 200 miliona evra – najavila je prof. dr Radojević Škodrić. 
Primena savremenih genetičkih testova učinila je napredak u dijagnostici Napretku u dijagnostici i termanu retkih bolesti u Srbiji je značajno doprinelo i uvođenje savremenih molekularno genetičkih testova u svakodnevnu praksu. Danas se brojne analize tog tipa mogu obaviti u Srbiji, o trošku RFZO, a za dalje unapređenje potrebno je raditi na razvoju mreže laboratorija, na modernizaciji ali i racionalizaciji resursa, kao i na edukaciji lekara, biologa  i ostalih koji rade u oblasti biomedicine – kaže prof. Ivana Novaković, genetičar i član Komisije  za lečenje retkih bolesti pri RFZO. 
– U ovom trenutku radom Komisije za lečenje retkih bolesti obezbeđeno je lečenje za preko 600 osoba iz čitave Srbije, koji su oboleli od različitih tipova retkih bolesti. To su pre svega urođene bolesti metabolizma, sa kojima je i započeta ova vrsta aktivnosti pre 12 godina, potom spinalna  mišićna atrofija, cistična fibroza, retki tumori, plućna hipertenzija, hereditarni angioedem i  druge. Pre oko godinu dana započeto je lečenje obolelih od ahondroplazije i Dišenove mišićne distrofije, a za ovu godinu je u planu, izemeđu ostalog, uvođenje terapije za buloznu epidermolizu, tzv. „decu leptire“. U pitanju su najsavremeniji lekovi, koji su se i svetu skoro  pojavili u medicinskoj praksi, ali koji su odobreni za upotrebu od strane evropske ili američke  agencije za lekove. I pored ogromnog napretka u prethodnim godinama, koji se vidi u povećanju  raspoloživih sredstava i u porastu broja obolelih koji se leče, i dalje nije moguće da se pozitivno odgovori na sve zahteve. Imajući u vidu visoku cenu i inovativni karakter lekova, takva je situacija ne samo kod nas već i u drugim sredinama, pa i u ekonomski najrazvijenijim državama – ističe  prof. Novaković. 
Veče humora i humanosti HUMARATHON U okviru obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti večeras (29. februara) će biti organizovano i veče humora sa humanim ciljem HUMARATHON u Dorćol placu od 19 časova sa ciljem da podseti na sve one koji boluju od retkih bolesti u Srbiji. Uz  prizvuk humora, za koji će se postarati ekipa stand-up komičara njuz.net, menadžeri kompanija  članica Američke privredne komore podeliće svoja iskustva sa početka karijere studentima i  mladim menadžerima. Sav prihod od ulaznica, kao i honorari svih učesnika u programu, biće uplaćeni NORBS Fondaciji.
Članak Tinejdžerima sa retkim bolestima potrebno je unaprediti prelazni period sa lečenja iz dečijih bolnica u klinike za odrasle se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održan okrugli sto povodom DANA RETKIH BOLESTI od kojih boluje POLA MILIONA SRBA: "Retke bolesti su česte, ali pojedinačno su retke"

Izvor: Blic, 29.Feb.2024

U svetu postoji između 6.000 i 7.000 retkih bolesti od kojih boluje čak šest do osam odsto svetske populacije. Procenjuje se da u Srbiji, sa nekom retkom bolešću, živi čak pola miliona građana, a prema podacima, u 80 odsto slučajeva ove bolesti su genetskog porekla i ispoljavaju se već u ranom...

Nastavak na Blic...

Obeležen Svetski dan retkih bolesti u Srbiji – ostvareni veliki pomaci, potrebno širenje liste dostupnih terapija

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024

U svetu se danas obeležava Svetski dan retkih bolesti, a u Srbiji prema procenama postoji između 350.000 i 500.000 hiljada građana sa ovom dijagnozom. Kako bi se podigla svest opšte javnosti o ovoj temi, na Trgu republike održan je događaj u organizaciji NORBS i uz podršku kompanije AstraZeneca...Ovim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.