Izvor: eKlinika.rs, 12.Mar.2024, 19:02

Sve što treba znati o simptomima i lečenju urinarne inkontinencije kod žena



Urinarna inkontinencija se definiše kao gubitak voljne kontrole nad mokrenjem. Javlja se u svim starosnim dobima i kod oba pola, ali znatno češće kod žena.
Radi se o jednoj vrlo neprijatnoj situaciji i drago mi je da malo više popričamo na tu temu, kako bi žene osvestili da je potrebno da se jave svom lekaru opšte prakse, ginekologu ili >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << urologu. Bitno je da prijave da problem postoji, zato što danas imamo brojne mogućnosti da ga rešimo. Još uvek žene misle da je to „normalno” jer stare, ili su to imale i njihove majke ili bake, ne znajući da je problem rešiv – kaže u današnjem ePodcastu dr Slađana Kovačević, specijalista urologije.
Urinarna inkontinencija je problem velikog broja žena Našli smo podatak da svaka četrvrta žena između 35. i 50. godine života ima problem sa urinarnom inkontinencijom, pa smo dr Slađani Kovačević postavili pitanje da li je to tačno.
– Iskreno mislim da je ta statistika mnogo gora. Žene se stide, ne prijavljuju ovaj problem, tako da mislim da se još veći broj žena suočava sa urinarnom inkontinencijom, nego što nam statistika sada govori – objašnjava dr Slađana Kovačević.
Razlozi zbog kojih se javlja urinarna inkontinencija Razlozi zbog kojih se inkontinencija češće javlja kod žene su brojni.
Prvenstveno nastaje zato što žena se porađa. Samim tim  karlično dno gubi na svojoj elastičnosti i snazi. Međuti, u praksi se često sreću žene koje se suočavaju sa urinarnom inkontinencijom a nikada se nisu porađale. Godine starosti su osnovni faktor rizika. Kako starimo, proces stvaranja kolagena se smanjuje. Svojim pacijentkinjama često kažem da kako nam stari lice, tako nam stari i kompletno telo, i spolja i iznutra, pa i mišići karličnog dna ostaju bez podrške. Tako da godine života udružene sa smanjenjem kolagena, porođaj, pogotovo ako je beba bila krupna, sve to što utiče na slabljenje samog karličnog dna – objašnjava naša današnja sagovornica dr Slađana Kovačević, specijalista urologije.
Mogućnosti lečenja Kada se prođe kroz proces dijagnostike, postavlja se sledeće pitanje kako se i da li urinarna inkontinencija kod žena može lečiti?
Može da se leči a danas stvarno imamo mnogo metoda na raspolaganju. Važno je podsetiti da žene sa inkontinencijom moraju da nose uloške, ponekad čak i pelene i da to znatno otežava život ovih osoba. Upravo zato je važno da se žena javi lekaru, sa pojavom prvih simptoma i da se sa lečenjem počne što ranije, kada možemo da primenimo konzervativnu terapiju. Znači, upravo tada je trenutaka za početak korišćenja nekog biljnog suplementa kao što je Utidry i da na taj način ojačate mišiće karličnog dna, sprečite atrofiju sluznica u urogenitalnom traktu. Svojim pacijenkinjama uvek preporučim da prvo pokušaju sa suplementima koji će im pomoći a sa Utidry kapsulama sigurno neće pogrešiti – kaže dr Slađana Kovačević.
Koji još načini lečenja urinarne inkontinencije postoje, kome je neophodna operacija, kada je neophodno pomoć potražiti od urologa i koja je poruka dr Slađane Kovačević svim ženama koje se suočavaju sa ovim problemom ali i onima koje želele da očuvaju svoje zdravlje, pogledajte u današnjem ePodcastu.
Reč, dve o sagovorniku ePodcasta Dr Slađana Kovačević, specijalista urologije, svoje dugogodišnje radno iskustvo sticala je kako u državnim tako i u privatnim medicinskim ustanovama. Zaposlena je u Opštoj bolnici u Pančevu, kao načelnica Odeljenja za urologiju.
Nakon završenih specijalističkih studija dobitnica je nagrade Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu fond “dr M. Smiljković” – za najboljeg specijalizanta iz urologije.
Uža specijalnost kojom se bavi je urinarna inkontinencija i cilj joj je da ovaj problem približi ženama, jer je nažalost, ovo još uvek tabu tema.
Članak Sve što treba znati o simptomima i lečenju urinarne inkontinencije kod žena se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.