
Izvor: eKlinika.rs, 25.Maj.2025, 11:01
Štitna žlezda posebno je osetljiva na ovih 7 namirnica
Štitna žlezda je deo tela na čiju funkciju u bitnoj meri može da utiče način ishrane. Pojedine namirnice mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje hormone, koji se nekada koriste kao redovna terapija. Postoje hranjive materije koje su izuzetno blagotvorne za štitnu žlezdu, ali i one koje mogu da utiču na njen usporen ili ubrzan rad. Umor, gojenje, suva, lomljiva kosa, mogu da budu znaci da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom.
Nedovoljan unos joda
Nedovoljan unos >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << joda prepoznat je kao uzrok usporenog rada štitne žlezde – hipotireoze. U slučaju manjka joda, štitnoj žlezdi nedostaje osnovni gradivni blok za produkciju dovoljnih količina hormona. Kuhinjska so je obogaćena jodom, ali dešava se da ga ponovo nema dovoljno.
S druge strane, i prevelike količine joda povećavaju učestalost jod-indukovane hipertireoze (ubrzanog rada štitaste žlezde), autoimunih tiroidnih bolesti. Nedovoljna konzumacija joda može da dovede do mentalne retardacije, strume, hipotireoze.
U našoj zemlji zakonom je obavezna jodizacija soli. U slučaju nedostatka joda savetuje se konzumacija algi, školjki, škampi, lososa ili mnogo jeftinije i pristupačnije sardine. Bogati izvori joda su jaja, špargle, pečurke, spanać, susam, blitva i beli luk.
Gluten
Veruje se da Hašimoto sindrom i celijakija „idu ruku pod ruku“, zato se pacijentima sa Hašimotom savetuje da nekada pređu na ishranu bez glutena. Pojedina istraživanja navode da gluten može da bude okidač za moguće komplikacije. Glutena ima u pšenici, ječmu, raži, ovsu, savet je da se namirnice sa glutenom izbegavaju tokom tri nedelje. U slučaju da osetimo da se neki simptomi povlače, moguće je da gluten krivac za neprijatne tegobe.
Hašimoto tiroiditis je autoimuna bolest koja uništava ćelije štitaste žlezde imunim procesima posredovanim ćelijama i antitelima. Najčešći je uzrok hipotireoze u razvijenim zemljama i bolest koja izaziva simptome kao što su: stalni umor, gojaznost, gubitak snage i volje, slabiju koncentraciju, lošu probavu, oticanje.
Brokoli, karfiol, kupus, prokelj
Brokoli, karfiol, kupus, prokelj sadrže goitrogene, koji otežavaju proizvodnju hormona štitne žlezde, usporavaju njen rad. Posebno su moguće komplikacije ako se namirnice bogate goitrogenima konzumiraju u sirovom stanju, kada je već usporena funkcija štitaste žlezde.
Stručnjaci naglašavaju da to ne znači da je ovo povrće nezdravo, naprotiv ono je puno vitamina, minerala, antioksidanata i potrebnih hranljivih materija. Sve se svodi na način pripreme. Rizik od prekomernog unosa goitrogena manji je kada se ovo povrće kuva na pari ili dinsta. Savet je da se konzumira uvek termički obrađeno i u umerenoj količini. Goitrogena ima i u kelju, soji, rotkvicama, kelerabi, slačici, repi.
Slatkiši i štitna žlezda
Previše šećera u ishrani povećava rizik od upale koja je u osnovi bolesti. Upalni proces u telu povećava mogućnost od razvoja Hašimoto sindroma, hipotireoze, hipertireoze. Kako bismo umanjili mogućnost od upale, savet je da izbegavamo šećer. Preporuka je da se konzumira voće, izbegavaju industrijske namirnice za koje mislimo da su slane, a u stvari sadrže skrivene šećere. Na primer, razni gotovi prelivi za salatu.
Proizvodi od mesa
Ukoliko imamo problem sa radom štitne žlezde savet je da izbegavamo i konzumaciju industrijskih namirnica od mesa, raznih viršli, kobasica, mesnih narezaka, parizera, šunki. Ove namirnice uglavnom sadrže nitrate i veštačke aditive koji mnogu da utiču na funkciju štitne žlezde. Zdravija alternativa je piletina ili ćuretina.
Još jednom – kelj?
Kelj je zdravo povrće, ali samo kada je termički obrađeno, posebno ako patimo od problema sa štitnom žlezdom. Ukoliko se konzumira u sirovom obliku može da deluje na smanjenu apsorbciju joda, usled delovanja specifičnog goitrogena u kelju koji se zove tiocijanat. On usporava rad štitne žlezde i otežavaju kontrolu hipotireoidizma. Savet je zato da se uvek prokuva i koristi u ograničenim količinama.
Plastika i štitna žlezda
U savremenom svetu sve više je supstanci, poznatih kao endokrini disruptori, kao što su različite vrste plastike, supstance u izradi nameštaja i zavesa. Lekari kažu da sve ove materije negativno utiču na endokrini sistem i štitnu žlezdu.
Endokrini ometači deluju tako što imitiraju prirodne hormone, poput hormona štitne žlezde. Ukoliko koristimo plastiku savet je da ona ne sadrži BPA, to jest hemikaliju koja ometa endokrini sistem. Preporuka je ako je moguće da obroke konzumiramo iz keramičkih, staklenih posuda i izbegavamo plastični pribor – tanjire, kašike, viljuške.
Članak Štitna žlezda posebno je osetljiva na ovih 7 namirnica se pojavljuje prvo na eKlinika.