Izvor: eKlinika.rs, 16.Dec.2023, 14:31

Šta sve može biti uzrok zapaljenja kože i koji su načini lečenja

Zapaljenje kože je znak imunološkog odgovora u telu. Simptomi uključuju crvenilo, toplotu, otok, bol i svrab. Upala kože ima mnogo potencijalnih uzroka, uključujući alergije, infekcije i autoimune bolesti. Većina slučajeva upale kože je izlečiva, iako tretman zavisi od toga šta je uzrok upale.
Simptomi upale kože Simptomi zapaljene kože razlikovaće se u zavisnosti od toga šta ga uzrokuje, ali uobičajeni simptomi uključuju:
crvenilo osip koprivnjaču plakove >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << (kod psorijaze) plikove svrab gnoj Uzroci zapaljenja kože Uzrok ili pokretač upale kože može biti akutan, kao što je alergija ili bakterijska, virusna ili gljivična infekcija, ili hroničan, kao kod autoimune bolesti kao što je psorijaza. Neki uobičajeni uzroci, njihovi simptomi i tretmani su:
Infekcija Infekcije kože nastaju kada bakterije ili druge strane supstance uđu u kožu kroz posekotinu ili ranu. Infekcije kože su češće kod onih sa kompromitovanim imunološkim sistemom.
Ostali faktori rizika su:
dijabetes slaba cirkulacija starost gojaznost Dok neke infekcije utiču na mali deo kože, druge se mogu proširiti dublje u slojeve kože i dalje.
Bakterijske infekcije kože uzrokovane su bakterijama koje ulaze u kožu, a uključuju celulitisimpetigo i stafilokokne infekcije.
Virusne infekcije izazivaju virusi – primeri uključuju herpes zoster i bradaviceGljivične infekcije su uzrokovane ulaskom gljivica u kožu, a uključuju atletsko stopalo i gljivične infekcije. Konačno, parazitske infekcije kože izazivaju paraziti poput vaški i šuga.
Znaci i simptomi
Znaci i simptomi kožnih infekcija mogu da se razvijaju postepeno tokom vremena ili brzo. Za bakterijsku infekciju može da nam se učini kao da je došla niotkuda. Simptomi uključuju:
crvenilo bol otok koža je zategnuta i topla na dodir Važno je otići kod lekara čim se ovi simptomi razviju, jer se celulitis može proširiti na krv i limfne čvorove kada se ne leči.
Bradavice uzrokovane virusnom infekcijom pojaviće se u vidu malih kvržica u boji mesa na koži. Gljivične infekcije kože obično svrbe i mogu izazvati osećaj pečenja. Parazitske infekcije takođe prilično svrbe i mogu dovesti do crvenila i iritacije od češanja.
Lečenje
Lečenje će zavisiti od toga šta je uzrok infekcije i koliko je ozbiljna.
Bakterijske infekcije obično zahtevaju antibiotike. Za teške slučajeve potreban je boravak u bolnici sa IV antibioticima. Ako je infekcija izazvala apsces, možda će morati da se drenira. Virusne infekcije se mogu lečiti lokalnim lekovimaGljivične infekcije obično nestati nakon nanošenja antifungalne kreme ili mastiParazitske infekcije zahtevaju specifične lokalne tretmane.
Dobra higijena i svakodnevno pranje sapunom i vodom mogu pomoći u sprečavanju mnogih kožnih infekcija.
Imunska disfunkcija Neki slučajevi upale kože uzrokovani su autoimunom bolešću, koja se javlja kada imuni sistem tela napada zdrave ćelije. Upala kože može biti prvi znak da nešto nije u redu. Imuni uslovi koji imaju efekte na kožu su sledeći:
celijakija psorijaza lupus Znaci i simptomi
Poremećaji imunološkog sistema mogu se manifestovati kao osip, plikovi i crveniloNetolerancija na gluten može izazvati svrab, crvene izbočine na koži svaki put kada jedemo gluten. Ovaj osip ponekad je prvi znak da je telo osetljivo na gluten i da možda ima celijakiju.
Psorijaza uzrokuje debele, crvene, ljuskave mrlje na koži koje se nazivaju plakovi. Oni se obično nalaze na suvim područjima kao što su laktovi i kolena, a mogu se pojaviti i na trupu, zadnjici, licu i skalpu. Psorijaza je poznata po tome što izaziva jak svrab. To je rezultat prenaprezanja imunološkog sistema i ubrzavanja rasta ćelija kože. Umesto da se osipaju, stare ćelije kože se akumuliraju na koži, stvarajući debele plakove.
Oko 66 odsto ljudi sa lupusom doživljava simptome kože, koji mogu uključivati osip i rane na područjima koja su izložena sunčevoj svetlosti. Osip u obliku leptira uobičajen je znak lupusa i manifestuje se kao crvena, iritirana koža na licu u obliku leptira.
Lečenje
Nažalost, autoimune bolesti se ne mogu izlečiti, ali simptomi često mogu da se stave pod kontrolu. Crveni plikovi koji svrbe uzrokovani celijakijom mogu se sprečiti uklanjanjem glutena iz ishrane. Lekar može i da propiše lekove koji će pomoći kod akutnih simptoma.
Blagi slučajevi psorijaze obično mogu da se leče lokalnim kremama ili mastima. Ako se simptomi šire po celom telu ili ako su prisutni bolovi u zglobovima zajedno sa iritacijom kože, možda će biti potreban agresivniji tretman. Opcije lečenja su:
svetlosna terapija metotreksat retinoidi ciklosporin imunoterapija Lečenje će zavisiti od toga koliko su ozbiljni simptomi.
Stanja kože uzrokovana lupusom obično se leče lokalnim lekovima. Steroidna krema ili gel mogu biti od pomoći u smanjenju upale i crvenila. Imunomodulatori mogu pomoći u smanjenju imunološkog odgovora tela na koži.
Alergije Alergijska reakcija kože može nastati zbog nečega što smo pojeli, popili ili dodirnuli. Dve od najčešćih kožnih alergijskih reakcija su ekcem i koprivnjača. U zavisnosti od toga koliko je koža osetljiva, mogli bismo da doživimo alergijsku reakciju na, recimo, deterdžent za veš ili šampon, kao i na biljke, lateks i određene metale.
Znaci i simptomi
Znaci alergijske reakcije na koži uključuju:
crvenilo otok svrab osip Ekcem, takođe poznat kao atopijski dermatitis, uzrokuje suvu, crvenu kožu i svrab. Ova vrsta reakcije prilično je česta i pogađa 10 – 20 odsto dece i 1 – 3 procenta odraslih. Oni sa porodičnom istorijom alergija mogu imati veći rizik od razvoja ekcema. Ako osip dovede do infekcije, primećuju se male pustule ispunjene tečnošću.
Koprivnjača se manifestuje u vidu crvenih kvržica ili izbočina na koži. One su obično uzrokovane direktnim kontaktom sa alergenom ili infekcijom. U retkim slučajevima koprivnjača može trajati nedeljama pa čak i mesecima, što je poznato kao hronična koprivnjača.
Kontaktni dermatitis nastaje usled dodirivanja alergena poput biljke ili lateksa. Reakcija obično uključuje crvene otoke na zahvaćenom području koji svrbe.
Lečenje
Najbolji način za lečenje hroničnih kožnih alergija je odlazak kod alergologaEkcem se često leči kvalitetnim hidratantnim kremama i lokalnim steroidima ako je potrebno.
Ako mislite da ste dodirnuli alergen koji izaziva kontaktni dermatitis, dobro operite to mesto vodom i nežnim sapunom. Nanesite hidratantnu kremu da biste ublažili svrab i izbegli češanje. Ako to ne pomogne, lekar može da propiše steroide za pomoć kod upale ili antihistaminike da smanji alergijski odgovor i zaustavi svrab. Takođe je najbolje da se klonite sunca dok se ne ustanovi uzrok reakcije, jer UV zraci mogu dodatno iritirati kožu.
Fotosenzitivnost Fotosenzitivnost, takođe poznata kao alergija na sunce, odgovor je imunog sistema na sunce. Ako ste fotosenzitivni, to znači da vaše telo normalne promene od sunca na vašoj koži doživljava kao spoljašnjeg napadača i šalje imuni odgovor da bi se borilo protiv njega. Fotosenzitivnost može biti uzrokovana određenim lekovima, proizvodima za negu kože i nekim imunološkim poremećajima. Doživljavanje fotosenzitivnosti tokom vremena može da vas izloži većem riziku od UV oštećenja od sunca i raka kože.
Znaci i simptomi
Fotosenzitivnost može da izazove crveni osip koji svrbi, kao i plikove i lezije. Reakcija se može javiti na bilo kom delu kože izloženom UV zracima sunca ili solarijumu.
Lečenje
Lečenje blage fotosenzitivnosti isto je kao i za opekotine od sunca:
sklanjanje od sunca uzimanje dosta tečnosti nanošenje nežne hidratantne kreme Teški slučajevi mogu izazvati simptome slične gripu, pa čak i slabost. Odmah se treba obratiti lekaru ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma.
Da bismo sprečili fotosenzitivnost, treba da pregledamo sve svoje lekove i kozmetičke proizvode. Ako bilo šta uzrokuje fotosenzitivnost, treba izbegavati boravak na suncu nakon upotrebe. Uvek treba voditi računa o zaštiti od sunca upotrebom kvalitetne kreme za sunčanje, šešira, naočara za sunce i lagane odeće. Izbegavajte i solarijume.
Toplotni osip Toplotni osip je čest kod dece, a uzrokovan je začepljenjem znojnih žlezda. Kada tela ne mogu da oslobode toplotu znojenjem, pregrevamo se i može doći do toplotnog osipa. Ovo se može dogoditi nakon izlaska na sunce, kao i od masti ili proizvoda za kožu koji blokiraju znojne žlezde. Intenzivno vežbanje takođe može biti faktor koji ovome doprinosi.
Znaci i simptomi
Toplotni osip obično se pojavljuje kao fini ružičasti osip sa sitnim izbočinama. Takođe može da se javi osećaj bockanja na koži. Toplotni osip obično se pojavljuje na vratu, grudima i gornjem delu leđa.
Lečenje
Blagi toplotni osip može da se leči kod kuće. Treba hladiti kožu nanošenjem hladnih obloga. Ako je osip po celom telu, može pomoći i brza hladna kupka. Ako osip svrbi, hidrokortizonska krema bez recepta može da pomogne. Ako osip ne nestane nakon dva do tri dana ili počne da se pogoršava i izgleda kao da se inficirao, treba otići kod lekara
Oštećenje od sunca Čak i kratkotrajno izlaganje suncu može vremenom dovesti do oštećenja od sunca. Sunce izaziva promene na koži – suvu kožu, opekotine od sunca i aktiničnu keratozu.
Znaci i simptomi
Blaga opekotina od sunca je crvena, upaljena koža. Teža opekotina može izazvati plikove ispunjene tečnošću i ljuštenje. Aktinična keratoza manifestuje se grubom, ljuskavom površinom kože. Obično se javlja na delu tela koji je često bio izložen UV zracima sunca ili solarijuma.
Lečenje
Većina opekotina od sunca može se lečiti kod kuće, slično kao i fotosenzitivnost ili toplotni osip. Sklanjanje od sunca i nanošenje hladnih obloga može pružiti olakšanje. Ako je koža bolna, uzimanje lekova protiv bolova bez recepta kao što je ibuprofen takođe može pomoći. Obavezno zaštitite područje od daljeg izlaganja suncu i pijte puno vode.
Aktinična keratoza, prekancerozno stanje kože, ozbiljnija je i treba da je pregleda dermatolog. Ovi delovi kože su pod većim rizikom da se razviju u rak kože, tako da je važno da se vodi računa.
Najbolji tretman za oštećenja od sunca je da sprečimo da do njih dođe. Zaštitite kožu kremom za sunčanje, naočarima za sunce, šeširom i odećom. Kada ste napolju, birajte hlad.
Kućni lekovi za ublažavanje upale kože Kućni lekovi koji mogu ublažiti simptome iritirane kože su sledeći:
med aloe vera gel koloidne kupke od ovsene kaše hladne obloge kokosovo ulje Dijagnostikovanje upale kože Mnogi kožni osipi mogu da se dijagnostikuju samo na osnovu fizičkog pregleda, ali lekar može da traži da se uradi test krvi, alergijski test kože ili kultura kože zbog prisustva bakterija.
Članak Šta sve može biti uzrok zapaljenja kože i koji su načini lečenja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.