Šta je intraduktalni papilom dojke i kakav iscedak ukazuje na njega

Izvor: eKlinika.rs, 10.Avg.2023, 08:47

Šta je intraduktalni papilom dojke i kakav iscedak ukazuje na njega

Intraduktalni papilom dojke spada u retke su benigne lezije (otprilike 2-3 odsto svih benignih promena u dojkama). U odnosu na tip intraduktalnih papiloma kao i prisustvo još nekih čestih promena, varira i incidenca alteracije u malignitete dojki.
Uznemirujući simptom koji ukazuje na intraduktalni papilom Simptom koji upućuje na postojanje intraduktalnog papiloma dojke je uvek uznemirujući. To iz prakse potvrđuje i sagovornik eKlinika portala, prim.dr Miloš Počekovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << onkohirurg i stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju bolesti dojke.
– Klinička slika intraduktalnog papiloma je krvavi iscedak (sadržaj) na bradavici ili određena palpabilna masa iza bradavice. Naime, postoji razlika u odnosu na vrstu intraduktalnog papiloma. Smatra se da je uzrok za ovo krvarenje pritisak papiloma na takozvanu fibrovaskularnu stromu, što dovodi do nekroze, ishemije i na kraju krvarenja – objašnjava doktor.
Podela: koje vrste ovih promena postoje Intraduktalni papilomi dojke dele se u dve glavne kategorije. To su, kaže dr Počekovac, solitarni (centralni) papilomi i višestruki (periferni) papilomi. Prema njegovim rečima, u nešto višem riziku od pojave intraduktalnih papiloma su žene sa hiperplazijom (duktalnom, atipičnom duktalnom hiperplazijom/ADH) ili lobularnom hiperplazijom). Tačnije, intraduktalni papilomi mogu da budu povezani sa ovim stanjima.
Solitarni papilomi – Solitarni (centralni) intraduktalni papilomi se najčešće se javljaju kod žena od 30 do 50 godina. Karakteriše ih određena palpabilna masa u regiji iza bradavice. Praktično, reč je o tumorima glavnih laktifernih kanala u blizini bradavice, koji mogu da blokiraju kanale dovedeći do njihovog prošerenja.  Ove lezije su uglavnom manje od 1 cm u prečniku (obično od 3 do 4 milimetra). Mogu biti i veći, 4 ili 5 centimetara. Histološki, ovi tumori su sastavljeni od višestrukih, granularnih papila, svaki sa centralnom fibrovaskularnom stromom. Pokriveni su slojem epitelnih ćelija, a njih i vezivnog tkiva često se uočava sloj mioepitelnih ćelija – opisuje prim.dr Počekovac.
Višestruki papilomi​ Za razliku od solitarnih, višestruki papilomi se nalaze na periferiji dojke. Sklonije su im mlađe ženske osobe.
– Kod žena od 20 do 40 godina ovaj tip intraduktalnih papiloma je najčešći uzrok krvavog iscetka iz bradavice. Za njih je karakteristično da se mogu videti ultrazvučnim pregledom, ne i na mamografiji, pre svega zbog veličine (izuzetno su mali). Najsenzitivniji test za otkrivanje višestrukih papiloma je galaktografija. Ova dijagnostička metoda će locirati i tako male i napalpabilne promene. Treba međutim naglasiti da je reč o donekle invazivnom testu – navodi sagovornik našeg portala.
Intraduktalni papilom dojke na ultrazvučnom pregledu Foto: Bolesti dojke/Miloš Počekovac

Kako se dijagnostikuje i leči intraduktalni papilom Prim dr Miloš Počekovac kaže da se konačna dijagnoza intraduktalnog papiloma dojke potvrđuje kor biopsijom i histopatološkom analizom. Što se tiče lečenja, prvi izbor je operativna metoda, odnosno ekscizija kanala dojke.
Da li se intraduktalni papilomi vraćaju i u kombinaciji sa kojim stanjima se to dešava Na pitanje o mogućnosti recidiva, stručnjak odgovara da su mogući i napominje da su povezani sa prisustvom proliferativnih lezija dojke (uključujući uobičajenu duktalnu hiperplaziju, atipičnu duktalnu hiperplaziju i lobularnu neoplaziju) u okolnom tkivu dojke.
Kada postoji epitelna atipija, čak i kod duktalnog karcinoma in situ (DCIS), ona nema prognostički značaj ili uticaj na ishod ako je ograničena na solitarni ili centralni papilom. Ipak, ističe prim. dr Počekovac, ako se uoči atipija papiloma na ekscizionoj biopsiji, okolno tkivo dojke treba pažljivo ispitati i dalje pratiti pacijenktinju.
Rizik od karcinoma i intraduktalni papilom – Prema konsenzusu američkih patologa, žene sa intraduktalnim papilomom imaju relativni rizik za rak dojke od 1,5-2 puta za razvoj invazivnog karcinoma dojke tokom života. Prisustvo atipične duktalne hiperplazije (ADH) u papilomima kao i okolnom tkivu dojke povezano je sa porastom rizika od recidiva ili invazivnog karcinoma. Rizik od karcinoma dojke je posebno visok (čak sedam puta viši) kod žena sa višestrukim ili perifernim papilomima sa atipijom, kao i kod osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom – naglasio je u razgovoru za eKlinika portal prim.dr Miloš Počekovac, onkohirurg.
Članak Šta je intraduktalni papilom dojke i kakav iscedak ukazuje na njega se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.