Izvor: eKlinika.rs, 01.Dec.2022, 18:01

Šta je homocistein, zašto je važan za organizam i na šta upozoravaju njegove povišene vrednosti

Homocistein je aminokiselina koja se proizvodi kada se proteini razlažu. Visok nivo homocisteina, koji se naziva i hiperhomocisteinemija, može doprineti oštećenju arterija i stvaranju krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.
Homocistein i značenje njegovog visokog nivoa Visok nivo homocisteina obično ukazuje na nedostatak vitamina B-12 ili folata. Normalan nivo homocisteina u krvi manji je od 15 mikromola po litru (mcmol/L) krvi. Viši nivoi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << homocisteina podeljeni su u tri glavne kategorije:
Umeren: 15-30 mcmol/L Srednji: 30-100 mcmol/L Težak: veća od 100 mcmol/L Simptomi povišenog homocisteina Sama hiperhomocisteinemija obično ne izaziva nikakve simptome kod odraslih, iako može kod dece. Simptomi mogu da se razlikuju od osobe do osobe i da budu suptilni.
Ako sumnjaju na nedostatak vitamina i ako počnu da se pokazuju simptomi nedostatka vitamina, lekar će tražiti da se uradi analiza krvi na homocistein.
Simptomi nedostatka vitamina B-12 su:
bleda koža slabost umor osećaj peckanja (kao igle) u šakama, rukama, nogama ili stopalima vrtoglavica rane u ustima promene raspoloženja Simptomi nedostatka folata često su suptilni i slični onima kod nedostatka B-12. To su:
umor rane u ustima otok jezika problemi s rastom Simptomi anemije zbog nedostatka vitamina preklapaju se sa simptomima nedostatka B-12 i folata, što takođe uzrokuje dodatne simptome:
umor slabost mišića i nestabilno kretanjei bleda ili žućkasta koža promene ličnosti kratak dah ili vrtoglavica nepravilan rad srca utrnulost ili peckanje u šakama i stopalima mentalna konfuzija ili zaboravnost gubitak težine Homocistein i uzroci nastanka visokog nivoa Mnogi faktori doprinose visokom nivou homocisteina. Nedostatak folata ili vitamina B, možete da dovede do nastanka hiperhomocisteinemije.
U ostale faktore rizika spadaju:
nizak nivo hormona štitne žlezde psorijaza oboljenje bubrega određeni lekovi genetika Komplikacije Osobe pozitivne na testu na povišene nivoe homocisteina, mogle bi da budu pod povećanim rizikom od razvoja brojnih zdravstvenih problema. Neka uobičajena stanja povezana sa visokim homocisteinom su:
osteoporoza ili stanjivanje kostiju ateroskleroza ili nakupljanje masti i drugih supstanci u zidovima arterija tromboza, krvni ugrušak u krvnim sudovima venska tromboza, krvni ugrušak u venama srčani napad koronarna arterijska bolest moždani udar demencija Alchajmerova bolest Homocistein i dijagnoza Lekar može da uradi jednostavan test krvi da bi izmerio koliko homocisteina se nalazi u vašem krvotoku. Na osnovu ove analize može da otkrije i da li je reč o nedostatku vitamina ili da identifikuje uzrok neobjašnjivih krvnih ugrušaka.
Pre analize ne treba da jedete nekoliko sati. Određeni lekovi ili vitaminski dodaci mogu da utiču na rezultate. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima koje ste uzimali pre ovog testa.
Rezultati su obično dostupni u roku od 24 sata.
Lečenje hiperhomocisteinemije Kada se dijagnostikuje ovo stanje, možda ćete morati da promenite ishranu da biste smanjili nivoe homocisteina. Ako imate nedostatak vitamina, možete povećati unos vitamina B i folne kiseline jedući hranu bogatu folatima – zeleno povrće, sok od pomorandže i pasulj. U nekim slučajevima, lekari mogu da propišu dnevne vitaminske suplemente.
U roku od dva meseca od početka lečenja trebalo bi ponovo proveriti nivoe homocisteina. Ako su nivoi homocisteina i dalje visoki nakon uzimanja suplemenata, lekar može da propiše lekove sa višim nivoima folne kiseline i vitamina B.
U slučaju nastanka hiperhomocisteinemije kao simptoma drugih zdravstvenih stanja, lečenje će se fokusirati na osnovno stanje.
Homocistein i prognoza Iako je moguće smanjiti visoke nivoe homocisteina, nema dovoljno istraživanja da bi se utvrdilo da li lečenje može da spreči povezane bolesti.
Ako se dijagnostikuje hiperhomocisteinemija, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima lečenja. Odgovarajući tretman i neke promene životnih navika mogu da pomognu da se obezbedi viši kvalitet života.
Članak Šta je homocistein, zašto je važan za organizam i na šta upozoravaju njegove povišene vrednosti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.