Slatko i zdravo: Namaz od susamovog semena u kombinaciji sa medom

Izvor: Vesti-online.com, 13.Mar.2019, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatko i zdravo: Namaz od susamovog semena u kombinaciji sa medom

Tahini ili susam tan je pasta ili buter od susama. Poslednjih godina je postao izuzetno popularan zbog razvoja svesti o zdravoj ishrani i benefitima samog susama.

Taan je namaz koji se pravi od susamovog semena. Poznat je i kao susamova pasta, susamov puterili tahini. Dobija se mlevenjem blago preprženih susamovih semenki bez ikakvih drugih dodataka (bez dodatog ulja ili vode, bez aditiva ili konzervanasa).

Sadrži korisne masne kiseline, omega 3 i omega 6, ugljene hidrate, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proteine i masti. Od vitamina najviše su zastupljeni E, A i kompleks B vitamina a od minerala fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan.

Prirodni je izvor energije i zdravlja.Povoljno utiče na imuni sistem, plućne bolesti, anemiju, čisti krvne sudove i smanjuje nivo lošeg LDL holesterola, pomaže kod osteoporoze. Susam sadrži sedam puta više kalcijuma od kravljeg mleka. Odličan je izvor proteina za vegetarijance i vegane.

Susam i med u kombinaciji jačaju imunitet, smanjuju želju za slatkišima, leče konstipaciju, leče stomačne tegobe, i izuzetno su blagotvorni u slučajevima gastritisa, kolitisa i čira. Pored toga, ova mešavina jača kosti, stimuliše mentalne aktivnosti, povećava fizičku izdržljivost i poboljšava kvalitet i zdravlje kose i kože.

Ova pasta se lako priprema, jednostavno pomešajte kašiku meda i kašiku susama i mešajte dok ne dobijete smesu nalik alvi. Ova količina paste ima oko 155 kalorija, 8 grama masnoće, 21 gram ugljenih hidrata, gram vlakana i 3 grama proteina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.