Izvor: eKlinika.rs, 23.Feb.2021, 14:33

Šargarepa – kraljica vitamina A, koja uništava i heliko bakteriju

Koren šargarepe sadrži i visok procenat ugljenih hidrata, belančevina, pektina, flavonoida, kompleks mineralnih soli i vitamina, vitamine grupe B (veliku količinu vitamina PP) i askorbinsku kiselinu.
Mnogobrojne koristi za organizam Dokazano je da se najveća količina korisnih svojstava nalazi u spoljašnjim slojevima korena a da su za organizam najkorisnije narandžasto – crvene sorte. Ako konzumirate 50 – 100 grama dnevno ovog povrža, velika je šansa da ćete sprečiti avitaminozu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << /> Šargarepa ima antizapaljenska i dijaforetička svojstva (podstiče preznojavanje). Takođe, izuzetno je blagotvorna i kod disajnih tegoba: pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme.  Zbog velike količine beta – karotena (karotenoida tj vitamina A), dobra je oči kao tradicionalno poznata „hrana za vid“, potpomaže jačanju imuniteta i poboljšava rad creva. Takođe, odličan efekat ima i kod hemoroida a ima i antiseptično dejstvo.
Pomoć u slučaju heliko bakterije Zanimljivo je da je šargarepa vrlo delotvorna u uništavanju heliko bakterije a pomaže i u pratećim simptomima kao što su nadimanje, gorušica, mučnina, povraćanje, izostanak apetita, iznenadno mršavljenje. Evo i recepta: iscedite sok od šargarepe i svako jutro pola sata pre doručka popijte do 1,5 do dva decilitra soka. Sok treba konzumirati 40 dana.
Ostale bolesti kod kojih može da pomogne Za slučajeve kašlja ili promuklosti, spremite ceđeni sok od šargarepe sa medom ili je izrendajte i skuvajte u mleku. Ako imate kijavicu, možete da koristite mešavinu sveže pripremljenog soka od šargarepe i biljnog ulja (odnosu 1 : 1), u koju treba dodati nekoliko kapi soka od belog luka. Smesa se kapa u nos nekoliko puta dnevno. U slučaju faringitisa (upale grla) pomaže prirodni lek od šargarepe i meda: pomešajte dve kašike izrendane šargarepe s jednom kašičicom meda, od formirajte grudvu i držite je u ustima pet do sedam minuta, postepeno je natapajući pljuvačkom. Upozoravamo da ovaj lek mogu da upotrebljaju samo oni koji nisu alergični na med. Ako imate neki upalni proces u usnoj duplji (sluzokoža, afte), mućkajte i ispirajte više puta dnevno ceđenim sokom od šargarepe. Izuzetno izraženo laksativno dejstvo šargarepe pomaže kod zatvora (opstipacije) i kod hemoroida. Popijte na prazan stomak 150–200 ml sveže isceđenog soka s pulpom. Ako dete ima čvrstu stolicu ili opstipaciju, dajte mu po jednu kašiku soka ujutru i uveče. Sinuzitis je upala paranazalnih sinusa čiji uzrok mogu da budu bakterije, virusi, gljivice, alergije ili autoimune bolesti. Za lek koji može da pomogne kod upale sinusa, potrebno je da izblendirate 2 šargarepe, 2 pomorandže, 1 zelenu jabuku i malo parče đumbira (ne preporučuje se bolesnicima koji imaju hipertenziju). Pijte po jednu čašu dnevno, sat vremena pre glavnogobroka. Izuzetno je delotvorna i u jačanju korena kose. Ceđeni sok šargarepe nanesite na teme i utrljajte u kosu, isperite posle desetak minuta.  
Članak Šargarepa – kraljica vitamina A, koja uništava i heliko bakteriju se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.