Sa čvarenja naglo buć u vodu: Burne reakcije u organizmu, moguća i smrt

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 21:42

Sa "čvarenja" naglo buć u vodu: Burne reakcije u organizmu, moguća i smrt

Nagli ulasci u vodu nakon vremena provedenog na suncu mogu da budu sa fatalnim ishodom, naglasila je dr spec. opšte medicine Mila Škurtić. Savet je da se obrati pažnja posebno kod grupe ljudi koji imaju određene kožne bolesti.

Dr spec. opšte medicine Mila Škurtić objasnila je da smo posredno ili neposredno izloženi suncu, koliko će to da utiče na ljude zavisi u kom delu dana i koliko dugo se izlažu sunčevim zracima.

"Samo sunčanje je zbog velikog uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UV zračenja manje štetno kada se izbegne rizičan period u toku dana, od 10 do 16 č. I van tog perioda, preporučljivo je provoditi izvesno vreme u hladovini. U dozvoljenom periodu, 20-30 minuta, u dozvoljenom periodu izlaganje suncu je dakle najbezbednije, pod uslovom da govorimo o zdravim osobama i osobama bez kožne problematike", objasnila je Škurtić za B92.net.

Škurtić objašnjava da je neophodan postepen ulazak u hladnu vodu, jer je neophodno signalizirati telu da se pripremi. Naglašava i da nekada nagli ulazak u vodu može da se završi sa fatalnim ishodom.

"Nagli ulazak u hladnu vodu osunčanog tela, pokreće niz burnih reakcija u organizmu. Potreba srca, mozga i drugih velikih organa za cirkulacijom je otežana, jer, krvno sudovna mreža naše kože menja svoj fiziološki tok izazvan naglom promenom temperature u vidu jedne vrste šoka i kao odgovor daje sve znake jednog cirkulatornog šoka", rekla je ona.

Duži boravak na suncu izaziva glavobolje.

"Glavobolja je, takođe česta reakcija na sunce. Krvni sudovi su naglo prošireni zbog prisustva toplote, ne vrše ravnomerno distibuciju krvotoka u svim delovima moždanih struktura, i pojava u vidu sunčanice ili samo glavobolje je odgovor i kod najzdravijih osoba", objasnila je Škurtić.

Oprez, oprez i oprez.

"Dakle, savet, skoro svima poznat.Osobe sa određenim bolestima izrazito moraju da budu oprezne u svemu navedenim. Zdrave osobe, hidriranje tečnošću, zaštita glave šeširom, izbegavanje sunčanja u navedenom periodu, korišćenje što prirodnijih preparata sa UV faktorom i postepen ulazak u vodama", savetovala je Škurtić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.