Izvor: eKlinika.rs, 25.Nov.2020, 11:29

SA KORONOM U KUĆI: A evo kada je NEOPHODNA pomoć lekara!

Redovno merite temperaturu, ako ne pada, javite se lekaru, najgore je da se lečite sami Foto: Shutterstock

Ukoliko vi ili vaši ukućani imate potvrđenu koronu i blage do umerene simptome korone, i nije vam potrebna hospitalizacija, koje su preporuke za kućno lečenje i šta da radite da se osećate bolje?
U avgustu ove godine, Svetska zdravstvena organizacija objavila je smernice za kućno lečenje obolelih od covid-19 u kućnim uslovima. Članak je prvenstveno namenjen zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << radnicima koji brinu o pacijentima u njihovim domovima, ali neke od smernica možemo i sami da iskoristimo.
Organizacija kod kuće Na prvom mestu, mere sprečavanja i suzbijanja infekcije koje možemo da primenimo u kući su:
Provoditi vreme u kući u prostoriji koja može lako da se provetrava. Poštujte mere karantina i ne napuštajte kuću. Ukoliko se koriste klima uređaji, neophodno je redovno čišćenje i održavanje filtera. Korišćenje ventilatora treba izbegavati. Ograničiti broj ukućana na minimum, a ukoliko ste oboleli a možete sami da brinete o sebi, izolujte se maksimalno. Ukoliko živite sa ukućanima i nemate mogućnost potpune izolacije, trudite se da održavate distancu. Održavajte higijenu prostora redovno koristeći preporučene dezinficijense za površine. Redovno perite ruke, a za brisanje ruku koristite ubruse a ne peškir. Ne koristite iste čaše, šolje i pribor za jelo kao i vaši ukućani, i dezinfikujte sve nakon upotrebe. Terapija Što se tiče simptomatske terapije, ukoliko imate povišenu temperaturu, koristite lekove za snižavanje telesne temperature, kao što su paracetamol i lekovi iz grupe NSAIL na način koji će vam preporučiti lekar ili farmaceut.
Nikako ne prekoračujte preporučenu dozu. Nemojte da se utopljavate u ćebiće i džempere jer to može biti kontraproduktivno, već blago rashladite prostoriju u kojoj boravite i nosite komotnu odeću od prirodnih materijala.
Sa druge strane nemojte se ni previše raslađivati, odnosno nemojte se tuširati hladnom vodom iako ćete imati utisak da će vam prijati.
Za bolove u grlu koristite lozenge i prirodne preparate i lekovito bilje, kao što je na primer, blagi rastvor žalfije za ispiranje grla, ili ulje divljeg origana.
Ukoliko je prisutan kašalj, i antitusike (lekove protiv kašlja) koristite isljučivo na način koji vam propiše lekar ili farmaceut. Od prirodnih lekova za kašalj je dobra već poznata jagorčevina, beli slez i lorber.
Od suplemenata uzimajte vitamin C, cink, selen, vitamin D, beta-glukan. Konsultujte se sa farmaceutom koji preparat je najbolji i koje doze su vam neophodne. Unosite dovoljnu količinu tečnosti, i hranite se zdravo. Izbegavajte alkohol i cigarete. Spavajte dovoljno i odmarajte, i izbegavajte bilo kakav veći fizički napor dok se ne oporavite.
Svetska zdravstvena organizacija savetuje protiv uzimanja antibiotika u profilaksi korona virusa kod pacijenata sa blagim do umerenim simptomima i bez potvrđene bakterijske infekcije.
Ako vam se stanje pogorša, pravac kovid ambulanta Neophodno je da pratite vaše simptome, i ukoliko dođe do bilo kakvog pogoršanja odmah se javite u dežurnu kovid ambulantu:
temperatura raste i ne može da se spusti korišćenjem simptomatske terapije slabost i nemogućnost obavljanja dnevnih poslova otežano disanje pogoršanje kašlja bol u grudima stanje se ne poboljšava ni posle sedam dana od početka Članak SA KORONOM U KUĆI: A evo kada je NEOPHODNA pomoć lekara! se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.