Izvor: eKlinika.rs, 12.Maj.2025, 13:02

Probava se reguliše na jednostavan način uz napitak koji priprema želudac za hranu

Probava može da se uz malo organizacije i truda reguliše na jednostavan način. Ukoliko neredovne stolice, stalni osećaj nadutosti i neprijatni gasovi nisu posledica bolesti, biće nam potrebni parče limuna, đumbira i prstohvat soli.
Priprema želudac za hranu Preporuka je da dan počnemo konzumacijom tople vode, sa malo limuna, đumbira i soli. Veruje se da ovaj jednostavan napitak dobro stimuliše varenje, pomaže telu da se oslobodi toksina i priprema želudac za hranu.
Dva enzima >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << jačaju digestivni sistem Đumbir reguliše probavu, jer omogućava telu da se lakše oslobodi gasova koji se sakupljaju u  crevima. Neka istraživanja navode da dobro deluje na dva enzima koji doprinose funkcijama digestivnog sistema – tripsin i lipazu pankreasa.
Tripsin koji se luči u pankreasu ima bitnu ulogu u odbrani organizma od malignih ćelija. Visok nivo lipaze može da bude znak upale pankreasa. Đumbir zagreva digestivni sistem, limun pomaže u detoksikaciji jetre, so pospešuje varenje.
Šta je ključni sastojak? Ipak, ključ dobre probave jeste prokuvana topla voda. Preporuka je da se piju manje količine između obroka, pre i posle obroka. Veruje se da na ovaj način može da se reguliše probava.
Topla voda u isto vreme hidrira telo, jača cirkulaciju, čisti creva i podstiče telo da se lakše oslobodi mogućih štetnih materija u digestivnom sistemu. Voda u svakom slučaju omekšava stolicu i omogućava lakše pražnjenje creva.
Iskoristite sveže namirnice Proleće je doba godine koje obiluje svežim namirnicama, mladim lukom, zelenom salatom, rotkvicama i mnogim drugim vrstama povrća koje mogu da nam obezbede bitne vitamine i minerale i u isto vreme olakšaju probavu.
Savet je da posle zimskih obroka, koji obično nešto teže „padaju na stomak“, jelovnik bude sastavljen od namirnica koje neće u tolikoj meri da opterete digestivni sistem
U proleće se preporučuje konzumiranje lakših obroka koji ne opterećuju sistem za varenje, kao što su kuvane žitarice poput pirinča i ječma. Dobar izbor su i šargarepa, brokoli, tikvice. Jabuke su uvek obrok koji će dobro delovati na stomak.
Probava je bolja uz manje obroke, 3 glavna jela i 2 užine Bitno je da hrana bude bogata vlaknima. Savet je da konzumiramo manje obroke, po mogućstvu tri obroka i dve užine dnevno. Potrebno je da polako jedemo, bez psihičkog stresa. Veruje se da ćemo na ovaj način smanjiti osećaj težine u stomaku i podstaći pravilnu apsorpciju hranljivih materija. Brza hrana, sa dosta šećera, loših masnoća, pripremljena u dubokom ulju ili masti, može da bude teška za varenje. Preporuka je da uvek kada je moguće konzumiramo obroke pripremljene u našem domaćinstvu.
Članak Probava se reguliše na jednostavan način uz napitak koji priprema želudac za hranu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.