Izvor: eKlinika.rs, 02.Jul.2025, 11:00

Razbijamo mit: Da li je prepečen hleb zaista toliko zdraviji od običnog

Prepečen hleb često se savetuje pacijentima sa dijabetesom, pre svega zbog pretpostavke da ima niži glikemijski indeks i manju količinu masnoća. Veruje se da se ovako pripremljen hleb lakše vari, pa se preporučuje i kao sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Stručnjaci napominju da prepečen hleb ima nekoliko zdravstvenih prednosti, ali i jednu moguću manu.
Savetuje se kod stomačnog virusa Gojaznim osobama i pacijentima sa dijabetesom jedan deo stručnjaka savetuje prepečen hleb kao deo kontrole vrednosti šećera u krvi. Pošto ima niži glikemijski indeks, ovaj hleb sporije podiže šećer u krvi.
Uobičajeno se tostiran hleb savetuje kod dijareje, a neki nutricionisti smatraju da prepečen hleb umiruje želudac....

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.