
Izvor: eKlinika.rs, 02.Jul.2025, 11:00
Razbijamo mit: Da li je prepečen hleb zaista toliko zdraviji od običnog
Prepečen hleb često se savetuje pacijentima sa dijabetesom, pre svega zbog pretpostavke da ima niži glikemijski indeks i manju količinu masnoća. Veruje se da se ovako pripremljen hleb lakše vari, pa se preporučuje i kao sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Stručnjaci napominju da prepečen hleb ima nekoliko zdravstvenih prednosti, ali i jednu moguću manu.
Savetuje se kod stomačnog virusa
Gojaznim osobama i pacijentima sa dijabetesom jedan deo stručnjaka savetuje prepečen hleb kao deo kontrole vrednosti šećera u krvi. Pošto ima niži glikemijski indeks, ovaj hleb sporije podiže šećer u krvi.
Uobičajeno se tostiran hleb savetuje kod dijareje, a neki nutricionisti smatraju da prepečen hleb umiruje želudac....