Izvor: eKlinika.rs, 14.Okt.2025, 11:00

Plavi patlidžan podstiče zdravlje srca i štiti nas od gojaznosti

Plavi patlidžan smatra se veoma zdravim povrćem zbog visokog sadržaja vlakana, vitamina i minerala, koji podstiču zdravlje srca, varenje i kontrolu telesne težine. Ovaj tamnoljubičasti plod sadrži antioksidante koji štite ćelije, poput nasunina u koži, i hranljive materije poput kalijuma, vitamina C, vitamina K i folata.
Plavi patlidžan je namirnica koja može da se jede „bez griže savesti“ Plavi patlidžan je deo tradicionalne medicine hiljadama godina. U drevnom indijskom sistemu ajurvedske medicine, lekari su koristili beli patlidžan za lečenje dijabetesa, a korenje za ublažavanje astme. Iako patlidžan nije najhranjivije povrće, on pruža pristojnu količinu kalijuma i vlakana. Sa samo 25 kalorija i manje...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.