
Izvor: eKlinika.rs, 14.Okt.2025, 11:00
Plavi patlidžan podstiče zdravlje srca i štiti nas od gojaznosti
Plavi patlidžan smatra se veoma zdravim povrćem zbog visokog sadržaja vlakana, vitamina i minerala, koji podstiču zdravlje srca, varenje i kontrolu telesne težine. Ovaj tamnoljubičasti plod sadrži antioksidante koji štite ćelije, poput nasunina u koži, i hranljive materije poput kalijuma, vitamina C, vitamina K i folata.
Plavi patlidžan je namirnica koja može da se jede „bez griže savesti“
Plavi patlidžan je deo tradicionalne medicine hiljadama godina. U drevnom indijskom sistemu ajurvedske medicine, lekari su koristili beli patlidžan za lečenje dijabetesa, a korenje za ublažavanje astme. Iako patlidžan nije najhranjivije povrće, on pruža pristojnu količinu kalijuma i vlakana. Sa samo 25 kalorija i manje...