Ovih pet namirnica jedu dugovečni ljudi

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 11:26

Ovih pet namirnica jedu dugovečni ljudi

Dobro zaokružena ishrana ključna je za zdrav način života, no stručnjaci kažu da postoje neke namirnice koje se ističu po tome što su zdravije i bogatije hranljivim materijama.

Stoga je nekoliko nutricionista i stručnjaka izdvojilo pet vrsta hrane koju jedu svaki dan za zdravlje mozga, srca, dugovečnost i opšte dobro.

1. Zeleno lisnato povrće

Jedenje lisnatog povrća, poput spanaća i kelja, podržava zdravlje mozga, a hrana bogata vlaknima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezana je s manjim izgledima za razvoj depresije. Takođe je prepuno esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin A, folat, vitamin C, gvožđe, vitamin K, kalijum i kalcijum. Zeleno lisnato povrće lako se može ubaciti u salatu s drugim hranljivim povrćem i voćem.

2. Bobičasto voće

Stručnjaci savetuju da treba težiti tome da voće jedemo svaki dan, ako možemo. Od svih vrsta voća, čini se da jedna vrsta dominira kada je reč o najvećim zdravstvenim prednostima – bobičasto voće.

Borovnice su posebno ono što istraživač dugovečnosti Nil Paulvin naziva "svetim gralom" dugovečne hrane.

"Voće obiluje vitaminima i antioksidansima koji štite vaše telo od infekcije poput oklopa", kaže Paulvin za CNBC. Takođe dodaje da je bobičasto voće izvrsno za zdravlje očiju, oporavak mišića, zdravlje mozga i jačanje ćelija.

3. Riba i drugi nemasni proteini

Lekari i nutricionisti širom sveta podstiču ljude da ograniče konzumaciju crvenog mesa i zamene ga zdravijim opcijama poput nemasnih proteina, uključujući losos, jaja, tunu i tofu. Prema rečima nutricionistkinje psihijatrice s Harvarda, dr Umi Naido, losos je popularan među stručnjacima jer ima mnogo vitamina B koji su izvrsni za zdravlje mozga.

Riba i školjke takođe imaju niži nivo holesterola od crvenog mesa i bolji su izbor za zdravo srce, rekla je kardiologinja dr Elizabet Klodas za CNBC Make It 2022. godine. Ona radije poseže za nemasnim proteinskim opcijama, uključujući tilapiju, bakalar i halibut.

4. Mahunarke

Mahunarke su potcenjena namirnica za dugovečnost koju nutricionistkinja Samanta Heler svakodnevno jede kako bi ojačala svoj imunološki sistem. Imaju visok sadržaj proteina, vlakana, antioksidansa i minerala poput magnezijuma i gvožđa. Visok sadržaj vlakana u mahunarkama čini njihovu konzumaciju izvrsnim izborom za zdrav mozak.

5. Orašasti plodovi i semenke

Može biti vrlo lako zanemariti orašaste plodove i semenke, ali ta sićušna hrana prepuna je omega-3 masnih kiselina. "Te masne kiseline pomažu u održavanju zdravih ćelija vašeg mozga i smanjenju upale", tvrdi neuronaučnica s Harvarda Lisa Genova.

Semenke suncokreta takođe su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5, prema rečima doktorke Umi Naido. Osim toga, ona napominje kako su orašasti plodovi, posebno lešnici i orasi, bogati polifenolima.

"Hrana s visokim udelom polifenola je važna jer ima protivupalna i antioksidativna svojstva, vlakna, kao i brojne mikronutrijente koji su potrebni našem telu", zaključila je nutricionistkinja psihijatrica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo su neželjeni efekti veganske ishrane

Izvor: eKlinika.rs, 07.Mar.2024

Veganska ishrana postala je toliko popularna da mnogi isključuju meso i mlečne proizvode. Poznato je da veganska ishrana promoviše opšte zdravlje, uključujući gubitak težine. Međutim, kao i svaka druga dijeta, veganska ishrana takođe ima prednosti i nedostatke. Veganskoj ishrani možda nedostaju...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.