Izvor: eKlinika.rs, 02.Maj.2025, 11:01

Ova hrana će vam ogaditi duvan, a nećete se ugojiti: Ostavljanje cigareta je gotovo uvek višak kilograma u najavi

Kada donesete važnu odluku kakva je ostavljanje cigareta, verovatno ćete češće posezati sa hranom. Određene namirnice mogu biti neočekivani saveznici. Njihov ukus, kada se kombinuje sa duvanom, često stvara neugodan osećaj u ustima, što dodatno smanjuje želju za pušenjem. Koliko je važno ostaviti duvan, jednako je značajno i birati namirnice koje neće biti previše kalorične i jesti umreno.
Mleko – saveznik u prvim danima: Ostavljanje cigareta uz mlečne proizvode Ako ste >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << nedavno prestali da pušite ili pokušavate da smanjite broj cigareta, čaša mleka može vam biti od velike pomoći. Studija objavljena u časopisu Nicotine & Tobacco Research, pokazala je da mlečni proizvodi, naročito obični mlečni napici, pogoršavaju ukus duvana, smanjuju njegovu privlačnost i našu želju. Važno je napomenuti da ovaj efekat može biti manje izražen kod pušača mentol cigareta.
Ostavljanje cigareta uz voće i povrće Prema jednom ranijem, pušači koji redovno konzumiraju voće i povrće imaju tri puta veću šansu da postanu nepušači. Voće i povrće ne samo da narušava ukus cigareta, već i poboljšavaju opšte zdravlje i olakšavaju detoksikaciju organizma. No, bez čvrste volje ipak ništa, kažu psiholozi…
Kokice bez ulja – idealna zanimacija za ruke Često tokom prestanka pušenja osećamo potrebu da stalno nešto držimo u rukama ili grickamo. Kokice pripremljene bez ulja (u mikrotalasnoj pećnici) su dobra niskokalorična užina. Prema preporuci American Heart Association, ovako pripremljene kokice angažuju ruke i smanjuju potrebu za cigaretama. Ne preterujte sa količinama soli.
Grožđe umesto bombona Želja za slatkišima je česta kada se prekida pušenje. Umesto da posegnete za rafinisanim šećerom, uzmite grožđe. Njegova prirodna slatkoća zadovoljiće potrebu za šećerom bez prevelikog kalorijskog unosa.
Cimet – aromatični trik za odvikavanje Štapić cimeta može da zameni cigaretu u ruci i u ustima. Sisanje ili žvakanje cimeta pomaže da se zadrži angažovanost usta i ruku, a njegov intenzivan miris i ukus dodatno odvraćaju od cigareta.
Pasulj i druga hrana bogata vlaknima Povećan unos vlakana, kao što su pasulj, artičoka, brokoli, maline ili ovsena kaša, može pomoći u regulaciji apetita i sprečiti gojenje koje često prati prestanak pušenja. Studija iz 2015. godine pokazala je da jednostavno povećanje količine vlakana u ishrani može doprineti i gubitku kilograma.
Orah – dodatna pomoć iz prirode Nova istraživanja pokazuju da su orasi izuzetno korisni za osobe koje se odvikavaju od pušenja. Pored toga što su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju upalnih procesa izazvanih godinama pušenja, orasi takođe pomažu u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju želje za cigaretama zahvaljujući prirodnim antistresnim svojstvima.
Šta treba izbegavati? Kafa Većina pušača instinktivno povezuje kafu sa cigaretom. Zato se savetuje da se, bar u prvim nedeljama, kafa zameni biljnim čajevima kako bi se prekinula ta asocijacija.
Alkohol Piće i cigarete često idu ruku pod ruku. Preporuka je da se alkohol u potpunosti izbegava tokom prvih mesec dana od prestanka pušenja.
Preterivanje sa dijetalnom hranom Prestroge dijete mogu povećati stres i želju za cigaretama. Najbolje rešenje je balansirana ishrana poput mediteranske dijete, koja omogućava sitost bez dodatnog psihološkog pritiska.
Članak Ova hrana će vam ogaditi duvan, a nećete se ugojiti: Ostavljanje cigareta je gotovo uvek višak kilograma u najavi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.