Izvor: eKlinika.rs, 04.Sep.2024, 11:01
Orasi nisu bezbedni za svakog: Ko bi trebalo da ih izbegava i koliko ih je dnevno dovoljno
Orasi spadaju u grupu orašastih plodova koji se konzumiraju već nekih 7.000 godina što govori da su dobri za ishranu ljudi i održavanje dobrog zdravlja. Mogu da se jedu sirovi, pečeni, mleveni… važan su sastojak poslastica, salata i drugih jela. Bogati su brojnim nutrijentima i sadrže kalcijum, vitamin B6, magnezijum, riboflavin, niacin, folat, mangan, vitamin C, fosfor, kalijum, cink i značajan procenat dnevnih potreba za gvožđem.
Orasi su najbogatiji oršasti plodovi alfa-linolenskom kiselinom
Orasi su takođe odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), koja je esencijalna omega-3 masna kiselina, a prema objašnjenju nutricionista, veći unos ALA kiseline dovodi se u vezu sa boljim zdravljem srca, uključujući...