Opaka bolest odnese 30.000 života godišnje - kako da pomognemo obolelima? VIDEO

Izvor: B92, 04.Feb.2022, 20:27

Opaka bolest odnese 30.000 života godišnje - kako da pomognemo obolelima? VIDEO

Više od 40.000 ljudi u Srbiji svake godine oboli od karcinoma, a gotovo 30.000 i izgubi bitku sa bolešću. Danas je Svetski dan borbe protiv raka, a naša zemlja je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti.

Karcinomi su postali bolest modernog doba. Glavni problem je taj što se u većini slučajeva ne zna koji je uzrok onkoloških bolesti.

"Ako vi nosite neko gensko nasleđe onda jako teško da možemo da izbegnemo da dođe do razvoja maligne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali možemo da učinimo puno toga da ne povećavamo inače rizik koji nosimo svojim genima ili sredinom u kojoj živimo. Možemo da smanjimo unošenje štetne hrane, možemo da prekinemo sa pušenjem", kaže za TV Prva prof. dr. Vladimir Kovčin, internista onkolog.

Način života i veliko zagađenje doprineli su da dođe do porasta malignih bolesti. Koliko je borba protiv karcinoma teška i bolna, najbolje znaju oni koji kroz taj proces prolaze.

"Borba sa rakom nimalo nije jednostavna. To je i psihološka borba i borba ne samo vas nego i vaše porodice i okruženja ali generalno sa ovim rakom najpre vi morate da se suočite, da budete svesni od koje bolesti bolujete i da sve svoje unutrašnje resurse uključite u lečenje", kaže Gorica Đokić iz udruženja “Progovori”.

Karcinomi dojke i ginekološki karcinomi javljaju se najčešće kod žena, dok su kod muškaraca češći karcinomi prostate, pluća i digestivnog trakta. Međutim, u poslednje vreme posebno zabrinjava jedan koji se izuzetno teško prepoznaje.

"Mislim da je u ovom momentu karcinom pankreasa taj koji je najpodmukliji zato što ne daje nikakve specifične simptome. Daje simptome koji liče na svako drugo oboljenje", kaže doktor Vladimir Kovčin.

I lekari i pacijenti skreću pažnju na važnost preventivnih pregleda jednom godišnje.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.