Pandemija otežava lečenje onkoloških pacijenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 19:14

Pandemija otežava lečenje onkoloških pacijenata

Danas se obeležava svetski dan borbe protiv raka koji godišnje u Srbiji odnese 25.000 života. Naša zemlja je po stopi obolevanja na 18. mestu u Evropi ali zabrinjava činjenica da smo po stopi smrtnosti na neslavnoj 2. poziciji.

Razlozi za to su brojni, a jedan od njih i što 30 odstpacijenata dolazi u kasnoj fazi bolesti kada lekari više ništa ne mogu da urade.

Pandemija korona virusa samo je dodatno pogoršala situaciju za onkološke pacijente jer su neki skrining >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programi pomerani, a veliki broj građana je preventivne preglede odložio zbog korone.

Dr Snežana Ukropina sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine da iz nekih kontakata postoje indicije da se ljudi vrlo često plaše.

"Kao i da je nešto možda i odloženo, potom, da na osnovu takvih iskustava sebe uvere da ne vredi ni zakazivati jer će biti odloženo, i tome slično."

Kako navodi dr Ukropina kancerogeneza je duga tako da i ako se preskoči u preventivnim pregledima neće biti problem, ako se prethodno išlo redovno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.