Ono ste što jedete, zato birajte pažljivo

Izvor: Mondo, 17.Apr.2018, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ono ste što jedete, zato birajte pažljivo

Sve što pojedete "vidi se" na licu, koži, kosi... Naučno je dokazano da postoji veza između namirnica na kojima se zasniva vaša ishrana i kvaliteta vašeg tena.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Naučna istraživanja dokazala su da se bore kod osoba čija se ishrana zasniva na povrću, ribi i maslinovom ulju pojavljuju sporije nego kod ljudi koji jedu velike količine crvenog mesa, mlečnih proizvoda i prerađene hrane uopšte.

Evo konkretnih saveta za česte >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << probleme sa kožom:

Akne

Jedite: Za problematičnu kožu važno je da unosite što više jarkocrvenog i narandžastog voća i povrća, kao i onog koje sadrži betakaroten. Ovu supstancu vaš organizam će pretvoriti u vitamin A koji će pomoći u regulisanju rada lojnih žlezda, koje utiču na masnoću kože. Vitamin A je dobar i za kosti i zube, a pomaže i u obnavljanju kože i sluzokože. Takodje, za ten sa aknama korisno je unostiti i što više lisnatog povrća koje će blagotvorno uticati na otoke, pa će smanjiti i upale na koži.

Redovno jedite paradajz, šargarepu, krompir, tikvice, kelj, spanać, salatu od maslačka, papriku, dinju, breskve, kajsije...

Izbegavajte: Svu hranu koja povećava rad lojnih žlezda i zatvara pore, što znači so obogaćena jodom i morski plodovi, ali i čokolada (zbog šećera), mlečni proizvodi i belo brašno, koji takodje loše utiče na ten.

Bore

Jedite: Borovnice i drugo voće intezivnih boja, koje sadrži vitamin C, a koji je presudan za stvaranje kolagena u koži, potpomaže proizvodnju aminokiselina i hormona štitne žlezde, a pomaže i u apsorpciji gvožđa i kalcijuma. Osim borovnica tu je i papaja, zatim brokoli, cvekla, kupus, bela repa, jagode, citrusi... a dobro bi vam došla i čorba od koprive. Preporučljivi su i morski plodovi narandžaste boje, kozice, škampi.

Izbegavajte: Šećer je opasan uzročnik bora jer omogućava očvršćavanje kolagena. Naš savet je da u organizam unosite cimet koji će neutralisati efekte šećera. Budite oprezni sa unošenjem gvožđa, jer ako se pretera eto novih bora.

Suva koža

Jedite: Najvažnije je da unosite dovoljno tečnosti, ali i da pazite na kojoj vrsti masti spremate hranu. "Dobre masti" jačaju zidove ćelija i sprečavaju gubitak vode, a to su jednostruko i višestruko nezasićene masti kakve nalazimo u namirnicama mediteranske kuhinje - maslinovo ulje, ulje kanole i kikirikija. Od voća je vrlo delotvoran avokado, zatim citrusi i kivi, zbog kalijuma, koji reguliše nivo tečnosti u organizmu. Što se povrća tiče - bacite se na kupus, koji zbog sumpora sprečava isušivanje kože i pojavu iritacija.

Izbegavajte: Kafa i crni čaj su pogubni za suv ten jer dodatno isušuju unutrašnja tkiva i kožu. "Loše" masti (trans-masnoće i hidrogenizovana ulja) snižavaju nivo zdravih masti što dovodi do dodatnog isušivanja tena. Zato, zaboravite na margarin i prženu hranu.

Otečeni kapci

Jedite: Prirodni diuretici za vas su spas, ali i namernice bogate kalijumom. Prolećna pijačna ponuda na vašoj je strani i ne zaboravite da kupite: peršun, šparglu, radič i rukolu. Dobro će vam doći i "gorko povrće": zelena salata, kelj, brokoli i maslačak, koji podspešuju rad jetre i bubrega. Što se "kalijumskih" namirnica tiče tu su pomorandže i drugih citrusa, ali i banane. Dobra je i suva ili mlevena parika koja podstiče cirkulaciju i utiče na limfnu drenažu oko očiju.

Izbegavajte: So, soja sos, mesne prerađevine i jake sireve. Kvasac takodje može biti vaš neprijatelj, pa izbegavajte peciva od kiselog testa, a naročito beli hleb. Ako imate ovaj problem pokušajte i da konzumirate što manje alkohola.

Koža bez sjaja

Jedite: Da bi vam se sjaj vratio u obraze, neophodno je da se rešite površinskog sloja izumrlih ćelija, a u tome će vam pomoći više vitamina A u organizmu. Rešenje je u soji i to čitavom zrnu ove žitarice koja u sebi sadrže biljne estrogene. Ova materija osvežava kožu i vraća joj zdrav izgled. Ako niste ljubitelj soje, tu je bobičasto voće je ono skuplja pore.

Izbegavajte: Nećete verovati ali crni i beli luk narušavaju zdrav izgled kože i uzrokuju ružno crvenilo. Šećer, kofein i pržena hrana pogubni su za blistav ten jer ometaju apsorpciju hranljivih materija, a koža postaje sivkasta i bez sjaja.

Mladost i lepota "na usta ulaze"

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.