Izvor: eKlinika.rs, 13.Avg.2023, 15:30

Odobrena prva pilula za postporođajnu depresiju

Američka uprava za hranu i lekove FDA odobrila je prvu pilulu za postporođajnu depresiju, prvi oralni lek za stanje koje pogađa jednu od sedam majki nakon porođaja. Odobrena pilula zuranolon je steroid, koji deluje na određene receptore u mozgu koji regulišu raspoloženje, uzbuđenje, ponašanje i spoznaju, saopštila je kompanija Biogen, proizvođač ovog lek. Prva pilula za postporođajnu depresiju preporučuje se u dozi od 50 miligrama. Uzima se jednom dnevno tokom 14 dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << uveče sa masnijimm obrokom, navodi FDA.
Postporođajna depresija često je nelečena i skriva se od drugih Postporođajna depresija često ostaje nedijagnostikovana i nelečena. Mnoge majke oklevaju da otkriju svoje simptome porodici i lekarima, plašeći se da će biti osuđene da „nisu dobre“. Studija iz 2017. pokazala je da je samoubistvo činilo otprilike 5 odsto smrtnih slučajeva pre ili posle porođaja među ženama u Kanadi, pri čemu se većina tih smrti dogodila u prva 3 meseca u godini nakon porođaja.
Simptomi straha i krivice ponekad se javljaju mesecima nakon što se beba rodi.
– Postporođajna depresija je ozbiljno i potencijalno opasno po život stanje u kojem žene doživljavaju tugu, krivicu, bezvrednost, a u teškim slučajevima, žena misli da će povrediti sebe ili svoje dete – objašnjava u odobrenju leka dr Tiffany R. Farchione, direktor Odeljenja za psihijatriju u Centru za procenu i istraživanje lekova FDA.
Ova situacije, kako se navodi, takođe može da utiče na vezu majke i deteta i ima posledice po fizički i emocionalni razvoj deteta jer se žene nose sa „ekstremnim, a ponekad i osećanjima opasnim po život“.
Sada je dostupna pilula za postporođajnu depresiju, ali i komplikovanija terapija Druga odobrena terapija za postporođajnu depresiju je IV lek. Ali, ovaj tretman zahteva duge infuzije u bolničkim uslovima i košta 34.000 dolara. Odobrenje FDA za zuranolon lek delimično je zasnovano na podacima objavljenim u studiji iz 2023. u American Journal of Psychiatry, koja je pokazala da je lek doveo do značajnog poboljšanja simptoma depresije nakon 15 dana, u poređenju sa placebo grupom. Poboljšanja su uočena trećeg dana i održana su tokom svih poseta tokom perioda lečenja i praćenja (do 42. dana).
Pacijentkinje sa anksioznošću, koje uzimale lek, pokazale su poboljšane simptoma u poređenju sa onima u kontrolnoj, placebo grupi.
Koliko je bezbedna pilula za postoporođajnu depresiju? Najčešći neželjeni događaji prijavljeni u ispitivanju bili su pospanost i glavobolje. Povećanje telesne težine, seksualna disfunkcija, simptomi povlačenja i povećano samoubilačko ponašanje –  nisu primećeni.
Pakovanje nove pilule za postporođajnu depresiju sadržavaće upozorenje u kutiji sa napomenom da lek može da utiče na sposobnost korisnika da vozi i obavlja druge potencijalno opasne aktivnosti, verovatno bez njihovog znanja o oštećenju, saopštila je FDA. Kao rezultat toga, agencija je navela da majke koje koriste novi lek ne bi trebalo da voze ili rukuju teškim mašinama najmanje 12 sati nakon uzimanja pilule.
Članak Odobrena prva pilula za postporođajnu depresiju se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.