Izvor: eKlinika.rs, 19.Jan.2024, 14:01

Od upale grla do angine: Ima li brzog leka za gnojne čepove i otok

Gnojna angina je težak oblik upale grla kome su posebno podložna deca zbog nedovoljno razvijenog imunskog sistema. Međutim, nelečena ili neadekvatno tretirana gnojna angina i kod odraslih može da se iskomplikuje.
Krajnici i gnojna angina: Kakav je mehanizam odbrane našeg organizma Izazivači gnojne angine mogu biti različiti patogeni mikroorganizmi. Prema kliničkim studijama, najčešće su to bakterije iz grupe streptokoka, a ređe virusi i gljivice.
Naši krajnici >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << (tonzile) su prvi odbrambeni front protiv svih patogenih organizama koji prete da nam ugroze imunitet, samim tim i zdravlje. Receptori odgovorni za aktiviranje imunskog sistema u krajnicima pokreću odgovor T i B limfocita i telo pokušava da se odbrani od infekcije koja napada respiratorni sistem. Snaga odbrane zavisi od stabilnosti imunskog sistema ali i spoljnih okolnosti (meteorološke prilike, blizina i kontakt sa zaraženim osobama).
Gnojna angina i prepoznavanje simptoma Gnojna angina je neprijatno i bolno stanje, koje može i da se iskomplikuje. Zbog toga je veoma važno prepoznati simptome i započeti što ranije sa adekvatnom terapijom propisanom od strane lekara. Najčešći simptomi su:
temperatura (koja ide i do visokih vrednosti) otok krajnika uz bele, žute ili braon gnojne čepove malaksalost i opšte loše stanje groznica slabost curenje iz nosa otežano gutanje kašalj iskašljavanje bol prilikom gutanja i osećaj seče žileta u grlu pri gutanju. Ukoliko se simptomi ne smiruju i ne prolaze ni posle dužeg vremena, lekar će predložiti bris grla, moguće i nosa i jezika.
Dijagnostika i lečenje gnojne angine Dijagnostika pre svega podrazumeva fizički pregled sa detaljnom anamnezom, a po potrebi i u zavisnosti od intenziteta simptoma i krvnu sliku sa leukocitarnom formulom. Cilj je isključiti infektivnu mononukleozu koja kao simptom takođe daje otok i čepiće u usnoj duplji ili neka druga oboljenja.
U najvećem broju slučajeva lečenje se odnosi na antibiotsku terapiju sa obaveznim antibiogramom. Obično ne traje duže od desetak dana uz primenu adekvatne terapije.
Dodaci osnovnoj terapiji:
lekovi za spuštanje visoke temperature preparati i tablete za oporavak sluzokože usne duplje adekvatan unos tečnosti koja ne sme da bude vruća, već mlaka (voda, čakevi, supe) voće i povrće ispiranje grla slanom vodom ili fiziološkim rastvorom mirovanje i odmor prestanak pušenja Zašto je važno lečiti gnojnu anginu Ukoliko se lečite od angine ali simptomi ne prolaze ili se intenziviraju obavezno se javite lekaru, posebno ako je u pitanju neko od sledećih stanja:
promena boje gnojnih čepova na krajnicima dobijaju u braon ili zelenu pucanje čepova i krvarenjau usnoj duplji potpuna nemogućnost gutanja zbog otoka krajnika temperatura viša od 39 stepeni trnjenje ili spazam vilice. U pojedinim slučajevima koji su uglavnom posledica neadekvatnog lečenja, gnojna angina može da pređe u hroničnu bolest sa komplikacijama. Teške i nelečene infekcije ponekad dovode do reumatske groznice i miokarditisa.
Članak Od upale grla do angine: Ima li brzog leka za gnojne čepove i otok se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.