OPREZ: U Srbiji se prodaju otrovne lubenice i paradajz koji izazivaju bolest!

Izvor: eKlinika.rs, 23.Sep.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: U Srbiji se prodaju otrovne lubenice i paradajz koji izazivaju bolest!

Poslednjih nedelja zabeležen je veliki broj lekarskih intervencija zbog burnih reakcija na lubenicu, iako ona ne spada u alergene
Foto-ilustracija: Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Lubenice i paradajz koji se ovog leta prodaju na srpskim pijacama bogati su pesticidima i drugim otrovima i izazivaju ozbiljne alergije!
Poslednjih nedelja zabeležen je veliki broj lekarskih intervencijazbog burnih reakcija na lubenicu, iako ona ne spada >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u alergene, ali i na paradajz. Zbog toga stručnjaci uveravaju da je reč o reakciji na pesticide kojima su biljke prskane da bi što pre sazrele, piše Informer.

Ćerka je jela lubenicu tog dana i ništa nije slutilo da će stvari krenuti po zlu, međutim negde oko tri sata posle ponoći, čuli smo da teško diše i da se guši. Bila je po celom telu prekrivena jakim osipom i koprivnjačom. Uplašili smo se i odmah je odvezli u bolnicu – objasnio je jedan roditelj stanje svoje ćerke za “Informer” dodajući da su mu doktori rekli da je u pitanju trovanje pesticidima, i da se veliki broj roditelja žali da njihovo dete ima probleme.
Foto-ilustracija: Foter/Chiot`s Run

Budući da lubenica i paradajz nisu alergeni, verovatno je u pitanju trovanje pesticidima. Stručnjaci upozoravaju da se voće i povrće u poslednje vreme prska novim jakim pesticidima i da to može biti uzrok alergije.
(eKlinika.rs / Izvor: Informer)

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.