Izvor: eKlinika.rs, 18.Feb.2024, 14:32

Nova terapija za metastatski rak pankreasa koji se proširio na jetru

Metastatski rak pankreasa ili duktalni adenokarcinom pankreasa veoma je agresivan i smrtonosan tumor i čini više od 90 odsto slučajeva obolelih od ove vrste karcinoma. Kod ljudi kod kojih se razvio metastatski karcinom pankreasa u 40 do 50 odsto slučajeva javljaju se i metastaze na jetri. Stručnjaci ističu da trenutno ne postoje efikasne terapije za lečenje pacijenata sa rakom pankreasa koji imaju metastaze na jetri.
Imunosupresivni makrofagi podstiču metastatski rak pankreasa >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da raste i širi se Dobra vest stiže od naučnika sa University of Liverpool koji su utvrdili efikasnost novog tretmana za metastatski rak pankreasa. Njihov istraživački rad, objavljen u Nature Cancer, opisuje nove uvide u ulogu eferocitoze – zakopavanja mrtvih ćelija, u karcinomu pankreasa koji se širi na jetru.
Tim naučnika predvodio je profesor Michael Schmid sa University of Liverpool a njihova studija je otkrila da metastaze duktalnog adenokarcinoma pankreasa (PDAC) pokazuju visoke nivoe imunosupresivnih makrofaga – vrste belih krvnih zrnaca koja podstiču rast tumora.
Istraživači su otkrili da blokiranje puta eferocitoze tokom metastaza u ranoj fazi sprečava ovu imunosupresivnu aktivnost u makrofagima, vraćajući aktivaciju T ćelija i smanjujući opterećenje metastatskim tumorom. A rezultati istraživanja su, kako istilu, proizvod fantastičnog zajedničkog napora naučnika, medicinskih onkologa, hirurga i pacijenata koji rade zajedno na pronalaženju boljih tretmana za pacijente sa rakom pankreasa.
Metastaski rak pankreasa uzrokuje da se maligne ćelije često šire na jetru – Kod raka pankreasa, ćelije malignog tumora se često šire na jetru. Naši podaci pokazuju da je stvaranje potporne metastatske „niše“ u jetri kritično za efikasan rast malignih ćelije na udaljenom mestu. Nalazi pokazuju da određeni tip imunih ćelija orkestrira formiranje metastatske niše reprogramiranjem drugih imunih ćelija, stvarajući tako imunosupresivno metastatsko mikrookruženje, gde su maligne ćelije u stanju da se sakriju od antitumorskog imunog odgovora. Ciljajući ovaj određeni tip urođenih imunih ćelija ili ometanje njihovih imunosupresivnih funkcija može da posluži kao budući delotvoran terapijski pristup za pacijente sa metastatskim karcinomom pankreasa – objasnio je glavni autor studije profesor Schmid.
– Koristeći jednoćelijske tehnologije, otkrili smo nedovoljno cenjenu raznolikost makrofaga u metastazama jetre raka pankreasa. Identifikovali smo da u jetri koegzistiraju makrofagi koji imaju veze sa metastazama sa suprotnim funkcijama, od kojih neki pokazuju imunostimulativne, a drugi imunosupresivne karakteristike – istakla je dr Yuliana Astuti, koja je učestvovala u studiji.
Novi mehanizam za ciljanu terapiju Kao interesantnu činjenicu naučnici navode da je dalja vremenska analiza otkrila da su metastaze u jetri praćene povećanom smrću ćelija tkiva jetre i da zahvatanje mrtvih ćelija deluje kao ključni pokretač za reprogramiranje makrofaga ka imunosupresivnom fenotipu.
Glavni saradnik u istraživanju profesor Ainhoa Mielgo naveo je da je rak pankreasa veoma agresivan tip tumora koji se često širi na jetru.
– Trenutno nemamo efikasne terapije za lečenje pacijenata sa rakom pankreasa koji imaju metastaze na jetri. Ovi nalazi su zaista uzbudljivi jer otkrivaju mehanizam kojim se mogu ciljati ćelije raka pankreasa koje se šire i rastu u jetri. Naša nada i cilj sada je da prevedemo ova laboratorijska otkrića u dobrobit pacijenata – istakao je profesor Mieglo.
Članak Nova terapija za metastatski rak pankreasa koji se proširio na jetru se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.