Naučnici otkrili revolucionarni lek za Alchajmerovu bolest?

Izvor: B92, 07.Okt.2021, 08:31

Naučnici otkrili revolucionarni lek za Alchajmerovu bolest?

Ako lek prođe stroga ispitivanja, veruje se da bi mogao da bude dostupan javnosti u roku od pet godina.

Naučnici veruju da bi novi revolucionarni lek koji omogućuje oporavak nervnih ćelija, mogao u potpunosti da promeni lečenje Alchajmerove bolesti.

Za razliku od sadašnjih tretmana za neurološko stanje, lek kodnog naziva NVG-291 deluje tako što uklanja prirodnu barijeru u telu koja sprečava oporavak nervnih ćelija.

Način vožnje može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da otkrije rane znake Alchajmerove bolesti

Pol Brenan, izvršni direktor kanadske biotehnološke kompanije NervGen, rekao je da lek ne nudi samo mogućnost preokretanja štete uzrokovane Alchajmerovom bolešću, već da ljudima koji su paralizovani usled povrede kičmene moždine daje priliku da ponovno hodaju, piše Jutarnji list.

"Mi to zovemo popravkom i to nas razlikuje od gotovo svega što postoji u domeni istraživanja centralnog nervnog sistema", rekao je.

"Svi, kad gledaju neurodegenerativne bolesti, bilo da se radi o Alchajmerovoj bolesti, ALS-u (amiotrofična lateralna skleroza) ili multipla sklerozi, pokušavaju da zaustave napredovanje bolesti. Mi pokušavamo da saniramo štetu", zaključuje Brenan.

Direktor NervGena rekao je da su testovi na miševima i pasovima dali rezultate bez presedana te da će se NVG-291 smatrati revolucionarnim lekom čak i ako dobijemo samo polovinu tog učinka tokom ispitivanja na ljudima.

Alchajmer: Ako primetite ove simptome, hitno posetite lekara

Procenjuje se da 850.000 ljudi u Velikoj Britaniji pati od demencije, od kojih više od polovine ima Alchajmerovu bolest. Kako bi pokazao da je siguran za ljude, NVG-291 sada se daje zdravim volonterima, a od sledeće godine NervGen planira da ga testira na pacijentima s Alchajmerovom bolešću, oštećenjem kičmene moždine i multiplom sklerozom.

Ako lek prođe stroga ispitivanja, Brenan veruje da bi mogao biti dostupan javnosti u roku od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.