Izvor: eKlinika.rs, 28.Feb.2024, 12:01

Narodni melem od 5 sastojaka kojim se može ublažiti prehlada

Prehlada je uobićajeni problem tokom zimskog perioda kada dosta vremena provodimo u zatvorenom prostoru, idealnom za razmenu, odnosno prenos virusa. Kod prehlade ili kijavice, prvo se javlja osećaj suvoće i pečenja u nosu, a nakon toga nastaje bistra i serozna sekrecija iz nosa, zapušenost nosa i otežano disanje, a nekada i povišena telesna temperatura. Prehladu obično prati nadražaj sa kijanjem i suvim kašljem. Kasnije, upala može da se spusti na bronhije, a kašalj postaje „zreo“ >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << praćen iskašljavanjem.
Prehlada se leči odmaranjem, a ne antibioticima Lečenje prehlade podrazumeva odmaranje, dosta toplih napitaka koji će pomoći u rehidrataciji organizma. Lekari ističu da je pogrešno za lečenje prehlade upotrebljavati antibiotike, s obzirom na to da su ti lekovi nemoćni protiv virusa koji su uzročnici prehlade. Antibiotici su antimikrobni lekovi koji se isključivo propisuju kod bakterijskih infekcija i nemaju željeni efekat na druge uzročnike infkecija, pa ni na viruse, koji jesu najčešći uzročnici aktuelnih infekcija disajnih organa.
Eliksir za ublažavanje prehlade i jači iminitet Pored odmora i toplih napitaka, za umirenje prehlade mogu da se koristi i narodni eliksiri koji jačaju imunitet i smiruju inflamaciju. Jedan od delotvornih narodnih melema je eliksir od 5 sastojaka – vode, cimeta, đumbira, meda i limuna.
Sastojci:
200 ml vode dve kašičice mlevenog cimeta jedna kašika meda jedna kašičica narendanog svežeg đumbira tri kašike svežeg soka od limuna. Priprema:
Uveče pre spavanja u 200 mililitara vrele vode stavite dve manje kašike cimeta u prahu i jednu veliku kašiku meda. Zatim unutra dodajte i jednu kašiku sveže narendanog đumbira, tri kašike  soka od limuna i sve zajedno poklopite tacnoicom i ostavite da odstoji.
Nakon što je napitak stajao poklopljen pola sata, popijte pola od onoga što ste pripremili, a drugu polovinu ostavite i dalje oda stoji.
Ujutro popijte drugu polovinu napitka, a preporučljivo je da to bude na prazan želudac.
Članak Narodni melem od 5 sastojaka kojim se može ublažiti prehlada se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.