Izvor: eKlinika.rs, 28.Jul.2023, 08:46

Može li želudačna kila da ugrozi srčanu funkciju i kako sprečiti komplikacije

Želudačna kila nastaje kada želudac prolazi manjim ili većim delom u grudni koš kroz prirodni otvor na dijafragmi, koji se naziva hijatus jednjaka. Otuda i stručni naziv ovog stanja, odnosno hernija hijatusa jednjaka.
Ko je posebno predisponiran za pojavu želudačne kile Postoji nekoliko predilekcionih faktora koji dovode do ovog stanja.
– Genetika svakako igra ulogu, prevashodno u smislu nasledjivanja tipa kolagena koji učestvuje u gradji vezivnog tkiva >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << dijafragme. Faktori koji doprinose nastanku ove hernije su gojaznost, deformiteti kičme, loše navike u ishrani, odnosno prevashodno prejedanje – kaže u razgovoru za eKlinika portal doc. dr Ognjan Skrobić, digestivni hirurg iz Klinike za digestivnu hirurgiju (Prva hirurška) Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije.
Želudačna kila i gorušica: Koja je veza između ova dva stanja Prema rečima doc. dr Skrobića, manje želudačne kile su česte i javljaju se kod oko 15 odsto odrasle populacije kod nas. Ipak, one će, kako kaže nas sagovornik, retko dati ozbiljnije simptome.
– Osnovni simptom koji vezujemo za želudačnu kilu je gorušica. Ona nastaje zbog prekomernog vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak, te nadražaja sluzokože jednjaka i pojave simptoma. Drugi najčešći simptom je regurgitacija. Ona predstavlja nevoljno vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, pa čak i u ždrelo, bez nagona za povraćanje. Bitno je istaći da ukoliko ovi simptomi postanu učestali, može doći do ozbiljnih oštećenja jednjaka i tada se treba obavezno javiti lekaru – upozorava doc. dr Skrobić.

Zašto su opasne velike želudačne kile Kod većih hernija hijatusa jednjaka, odnosno želudačnih kila, dolazi do prolapsa većeg dela želuca u grudni koš. Ove kile se najčešće nazivaju mešovite. Razlog je to što se nekoliko različitih delova želuca može naći u sredogruđu, navodi doc. dr Skrobić, koji kaže da takve kile dovode do pojave i nekih drugačjih simptoma i navodi ih:
– To su najčešće osećaj nelagode u sredogruđu i gornjem delu trbuha, nedostatak vazduha, malaksalost nakon manjeg napora te osećaj izražene nelagode nakon obroka. Kod većih hernija koje traju duže dokazano je i da može biti ugrožena i srčana funkcija. Takođe, ukoliko je želudac pritisnut strukturama u sredogruđu i dijafragmom, dolazi do hroničnog oštećenja sluzokože, koja se najčešće manifestuje anemijom.
Kako se dijagnostikuje želudačna kila Najsigurniji način za dijagnostiku želudačnih kila je endoskopija gornjeg digestivnog trakta (gastroskopija).
– Ovom metodom možemo sagledati anatomske odnose jednjak i želuca, ali i pregledati sluzokožu jednjak, želuca i početnog dela dvanaestopalačnog creva. Kod većih hernija hijatusa jednjaka od značaja je načiniti rendgenski pregled jednjaka i želuca, odnosno u nekim slučajevima i CT grudnog koša i trbuha. Kod manjih hernija i sumnje na refluksnu bolest koju ne možemo potvrditi endoskopijom, moguće je uraditi 24 časovno merenje kiseline u jednjaku i ždrelu. Ovaj pregled se naziva 24 časovna pH metrija jednjaka – objašnjava sagovornik našeg portala.
Lečenje: Šta su opcije pre hirurgije Doc. dr Skrobić kaže da lečenje kod manjih želudačnih kila najpre obuhvata promenu dijetetskog režima i redukciju telesne težine. Kod upornije gorušice potrebno je početi terapiju lekovima koji blokiraju lučenje želudačne kiseline.
Digestivni hirurg naglašava da je kod dugotrajnih simptoma, odnosno kad dođe do pojave oštećenja jednjaka, potrebno razmotriti hirurško lečenje. Ovo lečenje, prema njegovim rečima, podrazumeva repoziciju želuca iz grudnog koša u trbuha, ušivanje dijafragme i potom neku vrstu zaštite od vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.
S obzirom na to da se za ovu hiruršku proceduru koristi fundus želuca, te procedure se nazivaju fundoplikacije, dodaje doc. dr Skrobić.
Prednosti laparoskopske hirurške intervencije kod velikih želudačnih kila Kod velikih hernija hijatusa hirurško lečenje predstavlja prvi izbor, navodi doc dr Ognjan Skrobić i objašnjava zašto:
– Njime se ne samo ublažavaju simptomi, već se i sprečava nastanak ozbiljnih komplikacija koje mogu nastupiti kasnije. Potrebno je istaći da se ove procedure rade laparoskopski, dakle bez velikih rezova na trbuhu, te da je oporavak dosta brz, i nema značajnih postoperativnih bolova.

Dakle, konstatuje doc. dr Ognjan Skrobić, iako su želudačne kile česte u odrasloj populaciji neophodno je na vreme pridati pažnju simptomima i javiti se svom lekaru. Sprovođenjem neophodne dijagnostike delovaće se pre nego nastupe teža oštećenja jednjaka.
Članak Može li želudačna kila da ugrozi srčanu funkciju i kako sprečiti komplikacije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.