
Izvor: eKlinika.rs, 19.Maj.2025, 11:00
Može li začin da smanji efikasnost leka? Može, izbegavajte da mešate ova 3 sa terapijom
Efikasnot leka može da smanji svojstvo koje ima neki začin, utvrdili su naučnici sa University of Mississippi. Prstohvat cimeta na sutlijašu ili kafi, prstohvat kurkume u piletini ili prstohvat đumbira u kolačima – čest je ritual koji primenjujemo možda i svaki dan.
Začin može da pomogne u nekim zdravstvenim stanjima, ali i da smanji efikasnost leka
Vekovima se začini ne koriste samo za aromatizaciju hrane, već su cenjeni i u tradicionalnoj ajurvedskoj i kineskoj medicini >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << zbog svojih lekovitih svojstava. Međutim, postavilo se pitanje da li nešto tako bezazleno kao što je kašičica začina može da smanji efikasnot leka? Ali, pre nego što se odreknete bilo kog začina, važno je zapamtiti da rizik dolazi od visokih doza, posebno u obliku suplemenata, tako da prstohvat cimeta na kapućinu verovatno neće izazvati probleme.
Cimet je začin koji ubrzava izbacivanje leka iz organizma
Istraživači su utvrdili da može. Na primer, cimet. Dobija se iz kore drveta cimeta (Cinnamomum), sadrži aktivna jedinjenja poput cinamaldehida, eugenola i kumarina. Ulje cimeta, dobijeno iz kore ili listova, često se koristi za aromatizaciju hrane, parfeme i biljne lekove. Cimet se dovodi u vezu sa nizom potencijalnih zdravstvenih koristi – bogat je antioksidansima, može da smanjiti upale, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pa čak i poboljšava funkciju mozga. Tradicionalno se koristi i za olakšavanje varenja i sprečavanje infekcija.
Međutim, nedavna studija University of Mississippi izazvala je zabrinutost da cimet može da smanji efikasnost određenih lekova. U laboratorijskim testovima, utvrđeno je da cinamaldehid aktivira receptore koji ubrzavaju način na koji se lekovi uklanjaju iz organizma – potencijalno ih čineći manje efikasnim. Iako je ovo istraživanje još uvek u ranoj fazi i još nije testirano na ljudima, ono postavlja važna pitanja o tome kako cimet deluje na savremene lekove.
Vrsta cimeta je takođe važna. Cimet koji se obično nalazi u supermarketima – kasija cimet – je jeftiniji, široko dostupan i dolazi iz delova Azije. Cejlonski cimet, često označen kao „pravi cimet“, potiče iz Šri Lanke i generalno je skuplji. Kasija cimet sadrži veće nivoe kumarina, prirodnog jedinjenja koje može da ošteti jetru u visokim dozama, navodi se u studijama.
Kumarin je takođe poznati antikoagulant, što znači da pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka, što je korisno u medicini, ali rizično kada se kombinuje sa lekovima za razređivanje krvi poput varfarina. Postoji nekoliko izveštaja o slučajevima koji pokazuju da suplementi cimeta mogu da povećaju rizik od krvarenja kada se uzimaju sa antikoagulansima. Ovo je verovatno zbog uticaja kumarina na enzime jetre odgovorne za razgradnju lekova poput varfarina. Istraživanja takođe ukazuju da cimet može potencijalno da interaguje sa drugim lekovima, uključujući lekove protiv bolova, antidepresive, lekove protiv raka i lekove za dijabetes.
Kurkuma može da utiče na to kako se neki lekovi metabolišu
Još jedan začin sa lekovitim obećanjem – i potencijalnim rizicima – je kurkuma. Poznata po svojoj jarko žutoj boji i upotrebi u kuvanju i tradicionalnoj medicini, kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje hvaljeno zbog svojih antiinflamatornih i antioksidativnih dejstava. Međutim, informacije o interakcijama kurkume sa lekovima su i dalje ograničene. Većina onoga što naučnici znaju dolazi iz laboratorijskih i studija na životinjama, koje se ne prenose uvek direktno na ljude.
Ipak, postoje dokazi da kurkumin može da utiče na to kako se neki lekovi metabolišu, posebno ometanjem enzima jetre. To znači da bi potencijalno mogao da interaguje sa antidepresivima, lekovima za krvni pritisak, lekovima za hemoterapiju i određenim antibioticima.
Kurkuma takođe ima prirodna svojstva razređivanja krvi, što može da pojača efekte lekova poput varfarina ili aspirina. Studije na životinjama ukazuju da kurkuma takođe može da snizi šećer u krvi, što znači da može da poveća efekte antidijabetičkih lekova ili insulina. Pored toga, kurkuma smanjuje krvni pritisak, što, kada se kombinuje sa lekovima za krvni pritisak, može da izazove prekomerni pad. Kao i kod cimeta, ovi efekti najčešće imaju veze sa visokim dozama suplemenata, a ne sa malim količinama koje se koriste u hrani.
Đumbir može delovati kao blagi razređivač krvi
Đumbir je još jedan začin poznat po svojim zdravstvenim prednostima, posebno po dejstvima protiv mučnine i protiv upale. Ali, njegova aktivna jedinjenja, uključujući gingerol, takođe mogu da utiču na to kako naše telo podnosi lekove. Đumbir može da deluje kao blagi razređivač krvi, što znači da bi njegovo kombinovanje sa antikoagulansima moglo da poveća rizik od krvarenja. Dokazi su pomešani kada je u pitanju đumbir i dijabetes: dok neke studije ukazuju da može sniziti šećer u krvi, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumeo efekat koji može imati kada se uzima zajedno sa antidijabetičkim lekovima.
Iako laboratorijske studije ukazuju da ovi začini mogu da utiču na to kako telo obrađuje određene lekove, velika većina ovih efekata je primećena u visokim dozama – obično iz suplemenata, a ne iz svakodnevne kuhinje. Ako uzimate lekove, posebno lekove za razređivanje krvi, lekove za dijabetes ili lekove za hemoterapiju, vredi se kratko konsultovati sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate bilo koji novi biljni suplement.
Članak Može li začin da smanji efikasnost leka? Može, izbegavajte da mešate ova 3 sa terapijom se pojavljuje prvo na eKlinika.