Izvor: eKlinika.rs, 18.Feb.2024, 16:32

Može li upala trbušne maramice da dovede do sepese i kako se leči

Upala trbušne maramice (peritonitis) najčešće je posledica bakterijske ili gljivične infekcije koja može da bude praćena jakim bolom i otokom stomaka. Trbušna maramica (peritoneum) je tanak sloj tkiva što prekriva većinu abdominalnih organa i okružuje unutrašnjost stomačnog zida. Upala trbušne maramice može da se javi i posle rupture (pucanja) organa, kao što su slepo crevo, dvanaestopalačno crevo. U najtežim slučajevima moguća je sepsa i smrtni ishod.
Upala trbušne >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << maramice može da dovede do sistemske infekcije Upala trbušne maramice ispoljava se različitim simptomima koji zavise od oblika peritonitisa. Upala trbušne maramice uglavnom je praćena jakim bolom u stomaku i otokom trbuha. Stomak može da bude preosetljiv na dodir, tvrd, stanje je nekada praćeno povišenom temperaturom, mučninom, povraćanjem. Pošto se trbušna maramica širi duž celokupnog stomaka infekcija utiče na funkcionisanje više organa, može da se proširi na krvotok i poprimi oblik sistemske infekcije.
Uvek je hitan slučaj Upala trbušne maramice može da bude sasvim blago oboljenje, ali i veoma ozbiljno. Stručnjaci, ipak, i savim blage simptome tretiraju kao hitan slučaj. Stanje može brzo da poprimi ozbiljnije oblike i bude praćeno težim simptomima. Infekcija koja se širi u krvotok može da dovede do sepse i septičkog šoka kada dolazi do pada pritiska, prestanka srčane funkcije srca, otkazivanja pluća ili drugih organa ili čak i smrti.
Pucanje slepog creva često dovodi do upale trbušne maramice Bakterijske infekcije najčešći su uzrok upale trbušne maramice. Kada dođe do rupture nekog organa u stomaku ili crevima bakterije iz gastrointestinalnog trakta mogu da prodru u  peritonealnu šupljinu. Pucanje slepog creva kao komplikacija upale slepog creva čest je uzrok upale trbušne maramice. Stanje može da bude posledica bolesti žuči, teške upale pankreasa, posledica delovanja žučne kiseline, pucanja tumora ili ciste.
Postoji više oblika upale trbušne maramice. Primarni peritonitis akutna je infekcija trbušne maramice i peritonealne šupljine, koja nije praćena jasnim uzrokom. Stručnjaci objašnjavaju da se ovaj oblik upale trbušne maramice, uglavnom zapaža kod pacijenata sa cirozom i ascitesom (nakupljanjem tečnosti). Sekundarni peritonitis može da se javi posle upale, perforacije ili gangrene trbušnih organa, pucanja dvanaestopalačnog creva, zapaljenja slepog creva, divertikulitisa ili kao postoperativna komplikacija. Postoji i tercijarni peritonitis koji se javlja posle lečenja primarnog ili sekundarnog peritonitisa.
Do problema može da dođe i posle dijalize Spontani bakterijski peritonitis je komplikacija ciroze jetre i nakupljanja tečnosti u stomaku. Ova bolest je već udružena sa teškom bolešću jetre, pa doktori kažu da je prognoza loša ako se ne dijagnostikuje i ne tretira na vreme. Studije tvrde da je smrtni ishod moguć u 20 do 40 odsto slučajeva. Primarna infekcija trbušne maramice nekada je i posledica dijalize i hranjenja putem sonde.
Možemo li da imamo upalu trbušne maramice a da ne znamo? Lekari kažu da je moguće da imamo upalu trbušne maramice i da to ne znamo. Bol u stomaku je dosta čest simptom, koji može da zavara i uputi na postojanje neke druge bolesti. Glavni znaci svih oblika peritonitisa su napetost i izrazito jak bol u stomaku, često je otežano pražnjenje creva, može da dođe i do pada krvnog pritiska.
Kako se dijagnostikuje upala trbušne maramice? Dijagnoza upale trbušne maramice postavlja se posle uvida u istoriju bolesti pacijenata i detaljne dijagnostike. Lekar će da utvrdi da li je stomak ukočen, ili osetljiv na dodir. Analize krvi mogu da potvrde da li postoji upala ili infekcija. Najčešće je povećan broj leukocita (belih krvnih zrnaca) i povišeni su upalni markeri.
CT skener, magnetna rezonanca i analiza urina, takođe su neke od dijagnostičkih metoda koje imaju za cilj da utvrde uzroke upale trbušne maramice. U nekim slučajevima biće potrebna paracenteza, kada se putem duge tanke igle tečnost izvuče iz trbušne duplje i šalje na analizu. Ovaj postupak radi se i u terapijske svrhe, jer se na taj način smanjuje pritisak i bol u stomaku. U težim slučajevima, ukoliko lekari ne mogu da otkriju pravi uzrok peritonitisa, neophodno je otvaranje trbušne duplje.
Lečenje anibiotici i laparoskopska operacija Primena antibiotika u trajanju od sedam dana u većini slučajeva uspešno eliminiše akutne infekcije. Stručnjaci skreću pažnju da se primenjuju antibiotici širokog spektra koji pokrivaju Gram-negativne i Gram-pozitivne uzroke bakterijske infekcije. U pojedinim slučajevima posle perforacije ili gangrene trbušnih organa, pucanja dvanaestopalačnog ili slepog creva neophodna je laparoskopska operacija kojom se čisti trbušna duplja, popravljaju oštećena tkiva i dobro kontrolišu izvori infekcije.
Komplikacije nastupaju brzo, potražite pomoć na vreme Uspešnost lečenja zavisi od uzroka oboljenja, brze dijagnostike. U većini slučajeva lečenje daje dobre rezultate, ali ponekada su moguća i trajna oštećenja tkiva. Upala trbušne maramice je opasnija za osobe sa već ozlobljenim imunim sistemom, hroničnim bolestima.
Komplikacije mogu da nastupe veoma brzo, zato je bitno da se u slučaju bolova i posebno jakih bolova u stomaku obratimo stručnjaku. Bol u stomaku može da bude i sasvim bezazlen, ali o čemu se tačno radi najbolje će znati lekar. U slučaju da izvesno vreme trpimo simptome, pa da dođe do naglog pogoršanja potrebno je da se javimo lekaru.
Članak Može li upala trbušne maramice da dovede do sepese i kako se leči se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.