Meditacijom protiv usamljenosti

Izvor: B92, 25.Jul.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meditacijom protiv usamljenosti

Starije osobe koje su usamljene su u većem riziku od raznih zdravstvenih problema. Međutim, postoji način da pomognu sebi.

Naučnici sa Karnegi Melon univerziteta otkrili su da neke tehnike meditacije mogu biti efikasne u ublažavanju osećaja usamljenosti i podstaći imunitet da se bori protiv bolesti.

Vođa studije Dejvid Kresvel smatra da ljudi ne uviđaju koliko je usamljenost ozbiljan problem za normalno funkcionisanje ljudi.

“Znamo da usamljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nosi brojne faktore rizika i uvećava smrtnost starijih ljudi. Ovo istraživanje je pokazalo da meditacija može da otkloni te probleme”.

Ova 2.500 godina stara tehnika nastala je u vreme Bude i zasniva se na usmeravanju svesti na sadašnji trenutak. Studija objavljena u žurnalu “Mozak, ponašanje i imunitet” (Brain, Behavior & Immunity) pokazala je da meditacija smanjuje nivo zapaljenja u organizmu.

Istraživači su angažovali 40 zdravih volontera starih između 55 i 85 godina koji su pokazali interesovanje za učenje o meditaciji. Svaka osoba koja je učestvovala u istraživanju imala je zadatak da oceni osećaj usamljenosti pre i posle treninga. Takođe, prikupljeni su uzorci krvi.

Otkriveno je da je posle osam nedelja vežbanja meditacije kod većine učesnika smanjen osećaj usamljenosti. Uzorci krvi su, s druge strane, pokazali da je kod volontera smanjen gen koji izaziva zapaljenja.

“Ovi rezultati pokazali su da ćelije mogu da se menjaju psihološkom intervencijom”, kaže Kresvel i dodaje da je potrebno još istraživanja.

Tri minuta za meditaciju

Svest

Smestite se na udobno mesto, zatvorite oči i fokusirajte pažnju na vaše unutrašnje stanje. Postanite svesni svog tela i površine na kojoj sedite. Zatim skrenite pažnjuna kičmu i svaki pršljen sve do lobanje. Zapitajte sebe “šta sada mislim i osećam?” i u svakom trenutku se trudite da budete svesni sadašnjosti.

Skupljanje

Usmerite svest na disanje i pratite svaki udah i izdah i govorite sebe “Udišem. Izdišem”. Dah može funkcionisati kao svetionik koji će vas dovesti do sadašnjeg trenutka, a regulacija disanja podstiče vašu smirenost.

Širenje

Zamislite da dišete celim telom, a neka vaša poza i facijalna ekspresija prate taj doživljaj. Kada budete bili spremni, otvorite oči i vratite se obavezama znatno odmorniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.