Mamografija je efikasan metod

Izvor: B92, 06.Okt.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamografija je efikasan metod

Mamografija je dijagnostička metoda za otkrivanje oboljenja dojki, prevashodno malignih tumora. U formiranju mamografske slike koriste se rendgenski (X) zraci slabije prodornosti, iz dva osnovna pravca, što omogućava tačnu lokalizaciju promene, različit stepen apsorpcije X zraka pri prolasku kroz tkivo različite gustine i omogućava formiranje rendgenske slike.

Patološke promene u dojci najčešće se manifestuju kao senke različitog oblika, veličine i gustine, sve do intenzivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << senki gustine kalcijuma.

Snimanje traje kratko, uz blagu kompresiju dojke, bez prethodne pripreme, izuzev što pre snimanja treba ukloniti eventualno prisustvo talka ili dezodoransa na koži.

Mamografija je osnovni pregled za rano otkrivanje raka dojke. Oko 70 odsto ovog oboljenja pripada takozvanom duktalnom karcinomu, koji karakteriše pojava vrlo sitnih kalcifikacija, takozvane mikrokalcifikacije, koje se grupišu i vidljive su na mamografiji. Mikrokalcifikacije sumnjive na malignitet najčešće imaju karakterističan izgled koji ih odvaja od tzv. benignih kalcifikacija. One omogućavaju postavljanje sumnje na malignitet i kada je tumor veličine 5 mm, i time poštedu dojke pri hirurškoj intervenciji kada se odstranjuje samo tumor uz deo okolnog tkiva.

Mamografija je opravdana kod svih žena u menopauzi, jer tada žlezdano tkivo dojke najčešće biva, u većoj meri ili potpuno, zamenjeno masnim tkivom. Ovakva struktura dojke idealna je osnova za uočavanje i vrlo sitnih patoloških promena. Ovo je razlog za opravdanost tzv. scrining mamografije, koja predstavlja sistematsko mamografsko ispitivanje asimptomatskih žena u dobi preko 45 godina.

Kod žena u reproduktivnom periodu (mlađih od 45 godina ) pored kliničkog pregleda praktikuje se pre svega ultrazvučni pregled, čija je efikasnost veća zbog očuvane žlezdane strukture dojke. Na taj način se, takođe, izbegava nepotrebno izlaganje rendgenskom zračenju. O potrebi dodatne mamografije u ovom periodu odlučuje radiolog nakon ultrazvučnog pregleda.

Postoje situacije kada je mamografski pregled nedovoljan i kod žena u menopauzi, ako su prethodno bile na hormonskoj terapiji, ali i kod prirodno manje ili više očuvanog žlezdanog tkiva dojke. Tada se preporučuje dodatno ultrazvučno ispitivanje, ređe i druge specifične metode (galaktografija, magnetna rezonanca).

Mamografija je indikovana i kod pojave bezbolne (ređe bolne) palpabilne tvrdine u dojci, kod pojave sekreta u dojci, kao i u drugim patološkim promene na dojci uključujući i promene u dojci muškarca. Takođe, važno je učestalije praćenje kod žena u čijoj je porodici već registrovano maligno oboljenje dojke, ali i digestivnog trakta i jajnika. Neophodno je i praćenje posle operativnog odstranjenja jedne dojke, zbog mogućnost pojave tumora i na drugoj dojci.

Posle hirurškog povećanja dojki kontrolni pregledi se vrše najčešće ultrazvukom ili magnetnom rezonancom. Posle prvog mamografskog pregleda, ukoliko je nalaz negativan, preporučuju se kontrole na dve godine, prema proceni radiologa i ranije.

U bolnici „Dragiša Mišović - Dedinje“ za mamografiju se koriste najsavremeniji uređaji, uključujući digitalni mamograf koji dodatno smanjuje nivo izloženosti rendgenskom zračenju uz poboljšanje kvaliteta mamografskog snimka, olakšavajući time, pre svega, ranu dijagnostiku karcinoma dojke.

Autorka je specijalistkinja radiologije KBC "Dragiša Mišović - Dedinje“

Foto: www.freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.