Izvor: eKlinika.rs, 29.Sep.2023, 15:02

Loša cirkulacija: Simptomi po kojima se prepoznaje ovo stanje

Loša cirkulacija može da bude uzrokovana nakupljanjem plaka, krvnim ugrušcima ili suženim krvnim sudovima. Kada ta vrsta prepreka usporava protok krvi, nastaje problem da se krv pošalje u svaki deo tela na efikasan način. Srce pumpa krv bogatu hranljivim materijama i kiseonikom po celom telu i to čoveku pomaže da ostane zdrav. Ali, cirkulacija se može pogoršati iz više razloga, uključujući stanja kao što su duboka venska tromboza i bolest perifernih arterija, ili ulsed povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << telesne težine i starosti.
Šta je loša cirkulacija? Loša cirkulacija dešava se kada nešto ometa naš složeni, dalekosežni cirkulatorni sistem koji isporučuje krv, kiseonik i hranljive materije celom telu. Kada su srce, vene, arterije, kapilari i drugi krvni sudovi zdravi, oni mogu na efikasan način da daju našim ćelijama sve što im je potrebno. To je kontinuirani ciklus dovođenja kiseonika i drugih neophodnih materija u naše ćelije i otklanjanja otpada iz njih.
Problemi se dešavaju kada nešto krene naopako sa nekim delom sistema za isporuku ili ventilima koji kontrolišu u kom pravcu ide krv. Poput vozača dostavljača koji naiđe na probleme i kašnjenja na svojoj ruti, krv može da naiđe na „blokade“ na putu. Prepreke u našim krvnim sudovima otežavaju prolazak krvi, posebno kada pokušavaju da dođu do delova tela koji su najduže udaljeni od srca – prstiju na rukama i nogama. Najveći problem sa lošom cirkulacijom je što naše ćelije ne dobijaju onoliko kiseonika koliko im je potrebno, a kada ćelije nemaju kiseonik koji im je potreban, ne mogu dobro da funkcionišu.
Na koga najviše utiče loša cirkulacija i kako deluje na celo telo? Ljudi stariji od 40 godina, koji imaju prekomernu težinu, imaju dijabetes i ne vežbaju mnogo, verovatnije će imati lošu cirkulaciju. Može se osetiti bol, utrnulost, peckanje ili hladnoća u delovima tela koji imaju lošu cirkulaciju. Često simptomi slabe cirkulacije utiču na noge, ruke, prste, stopala i stopala.
Koji su simptomi loše cirkulacije? Loša cirkulacija može da izazove niz simptoma kao što su:
Bolni mišići ili osećaj slabosti prilikom hodanja Osećaj bockanja „iglica“ na koži Bleda ili plava boja kože Hladni prsti na rukama ili nogama Utrnulost Bol u grudima Otok Ispupčene vene. Koji su glavni uzroci zbog koji nastaje loša cirkulacija? Uzroci, koji smanjuju protok krvi, mogu da izazovu lošu cirkulaciju, su:
Pušenje: Hemikalije oštećuju naše krvne sudove, stavljajući nas u veći rizik od ateroskleroze.
Visok krvni pritisak: Kada naša krv pritiska zidove krvnih sudova sa puno sile, to može da ih oslabi i otežava kretanje krvi kroz njih.
Ateroskleroza: Plak (koji sadrži masti i holesterol) nakuplja se unutar arterija, ograničavajući protok krvi.
Dijabetes: Previše glukoze u krvi može da ošteti krvne sudove.
Duboka venska tromboza: Telo stvara krvni ugrušak u nozi, što smanjuje protok krvi.
Plućna embolija: Krvni ugrušak u nozi odvaja se i odlazi u pluća, što sprečava krv da dođe do njih.
Bolest perifernih arterija: Plak unutar naših perifernih arterija smanjuje količinu krvi koja dolazi do nogu i stopala.
Proširene vene: Kada krvni pritisak poraste, može da ošteti zidove i ventile vena. Krv unutar proširenih vena može teći na pogrešan način.
Raynaudov sindrom: Krvni sudovi u prstima na nogama i prstima postaju uži kada ste pod stresom ili kada je hladno.
Gojaznost: Gojaznost može da nas izloži riziku od zdravstvenih problema koji usporavaju protok krvi, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i visok holesterol.
Članak Loša cirkulacija: Simptomi po kojima se prepoznaje ovo stanje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.