Izvor: eKlinika.rs, 07.Mar.2024, 14:00

Kreatin je sve popularniji izvor energije – kome se ne preporučuje a kada se savetuje njegovo korišćenje?

Kreatin se reklamira kao efikasan suplement za izgradnju mišića, jačanje i oporavak organizma. Kreatin je supstanca koju proizvodi ljudsko telo i služi kao izvor energije za mišiće. Sintetiše se u jetri, pankreasu i bubrezima, ima ga u namirnicama kao što su crveno meso i riba. Mnoge osobe često koriste suplemente kreatina u nastojanju da na ovaj način poboljšaju fizičke sposobnosti. Upotreba kreatina kao suplementa nije zabranjena u sportskim takmičenjima.
Šta >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bi se desilo kada bismo u telu imali više od 1 grama kreatina? Kreatin je prirodna supstanca koja se nalazi u našim mišićima, prvenstveno u obliku molekula zvanog kreatin fosfat. Ima odlučujuću ulogu da obezbedi telu dovoljne količine energije pri sportskim aktivnostima, kao što su dizanje tegova ili sprint, objašnjava doktor sportske medicine i porodični lekar dr Jordan Hilgefort sa University of Louisville Health u Kentakiju.
Smatra se da telo svakog dana luči oko jedan gram kreatina, stručnjaci naglašavaju da bi svi imali jako razvijene mišiće kada bi ova količina bila samo malo veća.
Koje su prednosti kreatina? Dr Hilgefort navodi primere studija, prema kojima su dizači tegova koji su uzimali suplemente kreatina mogli da za 20 do 30 odsto da povećaju maksimalni broj ponavljanja u odnosu na sportiste koji nisu koristili suplemente.
– S druge strane, uzimanje suplemenata kreatina bez vežbanja neće pojačati fizičke sposobnosti. Prednosti kreatina su u tome što osobe koje vežbaju, na primer, mogu da urade veći broj ponavljanja i podignu malo veću težinu – smatra dr Hilgefort.
Kreatin za kratke i eksplozivne fizičke aktivnosti Hilgefort objašnjava da kreatin deluje tako što povećava sadržaj vode u mišićima i stimuliše sintezu proteina – prethodnika razvoja mišićnog tkiva. U isto vreme kreatin štiti mišiće tokom kratke i eksplozivne fizičke aktivnosti.
– Kreatin na više različitih načina može da doprinese razvoju veće mišićne mase i snage, posebno ako se kombinuje sa vežbama otpora – rekao je Hilgefort.
Trening otpora je oblik vežbanja pri čemu telo koristi sopstvenu težinu kao otpor, ili težinu tegova, otpor elastične trake. Pri treningu otpora dolazi do mikro oštećenja mišićnih vlakana koja utiču na rast mišićne mase, kada se proteini i ostale namirnice unose u organizam. Ovaj oblik treninga stimuliše lučenje testosterona, navodi se da može da umanji rizik od osteoporoze.
Kreatin kod vežbi izdržljivosti Za razliku od kratkih eksplozivnih vežbi precizno delovanje kreatina nije poznato kada su u pitanju vežbe izdržljivosti, kao što su trčanje na dugačke staze.
– Postoje, ipak, neki ograničeni podaci koji navode dobra svojstva kreatina kada su u pitanju vežbe izdržljivosti, smatra se da obezbeđuje telu dovoljne količine energije i smanjuje osećaj umora – kaže dr Hilgefort.
Kvalitet suplemenata nije izjednačen Ne postoji ni u razvijenim zemljama sveta dobra tržišna regulacija kreatina. Kvalitet suplemenata kreatina nije ujednačen, pa je preporuka da pre kupovine obavezno pročitamo etikete. Dr Hilgefort navodi da je kreatin monohidrat najčešće korišćen i najviše istraživan.
Neželjene reakcije Potrebno je imati na umu da svi lekovi i suplementi mogu da izazovu neželjene reakcije pa i kreatin.
– Kreatin povećava apsorpciju vode u mišićima, pa postoji povećan rizik od dehidracije, zato je potrebno da unosimo dovoljne količine vode – kaže dr Hilgefort.
Kreatin se uglavnom ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina. Studije o delovanju kreatina su ograničene, jer je većina njih pratila uticaj na muškarce starije od 30 godina. Nije do kraja poznat efekat kreatina na zene i mlađe osobe.
Mogući neželjeni efekti kreatina su grčevi mišića, dehidracija, gastrointestinalni simptomi. Stručnjaci navode da nisu u dovoljnoj meri ispitani neželjeni efekti kod osoba koje tokom duže vremena uzimaju velike doze kreatina.
Stomačni problemi se mogu izbeći ako se suplementi koriste sa hranom i vodom, ističe dr Hilgefort. U velikoj većini slučajeva kreatin je suplement koji se dobro toleriše.
Delovanje na jetru i bubrege Pacijentima koji imaju zdravstveni problem na bubrezima ili jetri, ili koriste lekove koji loše deluju na funkciju jetre i bubrega, savetuje se oprez pri primeni ovog suplementa. Preporuka je da se ove grupe pacijenata, pre moguće primene kreatina, konsultuju sa lekarom.
Stručnjaci upozoravaju na moguću interakciju kofeina i kreatina. Kombinovanje kofeina i kreatina može da umanji efikasnost kreatina. Smatra se ipak da su potrebna dalja istraživanja.
Primena kreatina u medicini Kreatin se u medicini primenjuje kao lek za pacijente koji pate od sarkopenije, stanja used kojeg dolazi do gubitka mišićne mase, oslabljene snage i funkcije tela. Pojedini pacijenti uzimaju suplemente kreatina kod određenih poremećaja mozga, nekih neuromišićnih stanja, kongestivne srčane insuficijencije.
Smatra se da vegetarijanci imaju niske nivoe kreatina, pa stručnjaci klinike Mayo veruju da bi ova grupacija imala najviše koristi od upotrebe kreatina.
Članak Kreatin je sve popularniji izvor energije – kome se ne preporučuje a kada se savetuje njegovo korišćenje? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.