Izvor: eKlinika.rs, 22.Mar.2024, 09:46

Kofein i upotreba lekova, kako kafa deluje na lekove za štitastu žlezdu, astmu, osteoporozu

Kofein se smatra za najrasprostranjeniji stimulans na svetu. Za veliku većinu osoba skoro je obavezno dan da počnu jednom šoljicom crne kafe. Stručnjaci navode da kofein u umerenim dozama može da poboljša fizičke i mentalne sposobnosti, ali i da je stimulans koji moramo pažljivo i umereno da koristimo, posebno ako uzimamo lekove.
Kofein različito deluje na organizam u interakciji sa nekim lekovima. Moguće je da nećemo imati nikakvih problema i da će kofein u sadejstvu sa određenim lekom efikasnije zaustaviti bol. S druge strane, postoji opasnost da kofein u interakciji sa pojedinim vrstama lekova dovede do neželjenih reakcija.
Kofein ne ublažava bol, ali može da pojača dejstvo analgetika Kafa je za...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.