Izvor: eKlinika.rs, 29.Nov.2023, 20:01

Kako se leči klaustrofobija i može li se sa njom biti funkcionalan

Klaustrofobija je jedna od češćih fobija, a uvek treba napraviti razliku između straha i stanja koje se definiše kao fobija. Utešno i važno je znati da mnogi ljudi imaju specifične fobije, kao i to da se leče uspešno.
Ključno određivanje razlike: Strah i klaustrofobija I klaustrofobija, prekomerni strah od zatvorenih ili malih skučenih prostora je stanje sa kojim uz adekvatnu stručnu pomoć možemo da se izborimo.  Uz adekvatan tretman i disciplinu praktikovanja tehnika >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kojima će van terapeut naučiti, nosićemo sa uspešno sa svojim okidačima, kontrolisati svoj strah, upravljati njime. Što je najvažnije, neće uticati na svakodnevni život, a to je i najvažniji parametar za određivanje razlike između straha i fobije. Evo načina na koje klaustrofobija može da se leči, a koje u odnosu na intenzitet simptoma i opšte zdravstveno stanje osobe određuje stručnjak za mentalno zdravlje.
Terapija izloženosti (terapija desenzibilizacije) i klaustrofobija U ovoj vrsti psihoterapije, osoba koja ima problem postepeno se izlaže situaciji koja je objekat straha. Sa postepenim, ponavljanim izlaganjem, cilj je postizanje asimilacije sa osećajem gubitka straha, koji će se uz prihvatanje i racionalizaciju učiniti da postojeći strah u toj situaciji više ne postoji.  prijatno u svojoj specifičnoj situaciji od koje strahujete. Terapija izloženosti uključuje sledeće stavke:
direktno suočavanje sa svojom fobijom u realnom vremenu podsećanje i opisivanje preživljenog iskustva straha fingiranje uz gledanje slika ili korišćenje virtuelne stvarnosti da biste se približili stvarnom iskustvu od straha, a ipak bili u bezbednom okruženju. Terapija takođe podrazumeva i vežbe opuštanja i disanja. Potreban je individualni pristup, u odnosu pre svega na težinu simptoma.
Kognitivno bihejvioralna terapija (CBT) Ova vrsta psihoterapije (terapija razgovorom) fokusira se na upravljanje vašom fobijom promenom načina na koji razmišljate, osećate se i ponašate se. Tokom tretmana CBT-a, čeka vas sledeće:
razgovor o simptomima uz opisivanje kako se osećate dublje suočavanje sa fobijom da biste stekli razumevanje o tome kako bi trebalo da reagujete naučiti kako da prepoznate fobiju, preispitat svoja osećanja u vezi sa njom i promeniti pravac razmišljanja korišćenje veština rešavanja problema sa ciljem nošenja sa problemom suočavanje se sa svojom fobijom umesto izbegavanja naučiti kako da održite svoj um i telo mirnim i sprečiti paniku. Da li se lekovi koriste za lečenje klaustrofobije Lekovi se ponekad propisuju i to na kratak vremenski period, a služe kanalisanju anksioznosti uzrokovane klaustrofobijom. Na primer, vaš lekar može da vam propiše lekove za lečenje anksioznosti kada letite avionom. Dve glavne grupe lekova koje se najčešće propisuju su:
benzodiazepini selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina. Prevencija i klaustrofobija: Šta možemo da učinimo sami Pored terapije, ukoliko stručnjaci procene da je neophodna, postoje još neke metode kojima možemo da pomognemo sebi u lakšem prevazilaženju neprijatnih osećanja i strahova. Na primer:
razgovarajte sa nekim u koga imate poverenja, bez straha od osude naučite neku od strategija za opuštanje (vežbe dubokog disanja, opuštanje mišića, meditacija – ukoliko vam prija) pridružite se nekoj od grupa za podršku proverite da li neka organizacija nudi kurs za prevazilaženje vašeg straha (strah od letenja i slično) vodite računa o sebi i uvedite što više zdravih navika jer one smanjuju anksioznost. Članak Kako se leči klaustrofobija i može li se sa njom biti funkcionalan se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.