Izvor: eKlinika.rs, 29.Nov.2023, 14:02

Kako nutritijenti iz govedine i mlečnih proizvoda deluju na karcinom?

Nutritijenti iz govedine i mlečnih proizvoda sadrže transvakcensku kiselinu (TVA), masnu kiselinu dugog lanca koja se nalazi u mesu i mlečnim proizvodima životinja na ispaši kao što su krave i ovce. Ova kiselina poboljšava sposobnost CD8+ T ćelija da infiltriraju tumore i sakupljaju ćelije raka pa samim tim i poboljšavaju imunološki odgovor na karcinom, otkrila je studija istraživača sa University of Chicago.
Nutritijenti iz govedine i mlečnih proizvoda sadrže transvakcensku >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kiselinu Studija objavljena u časopisu Nature, takođe pokazuje da su pacijenti sa višim nivoom transvakcenske kiseline, koja cirkuliše u krvi, bolje reagovali na imunoterapiju, što pokazuje da bi ona mogla da ima potencijal kao nutritivni dodatak, odnosno dopuna kliničkih tretmana raka.
– Postoje mnoge studije koje pokušavaju da dešifruju vezu između ishrane i ljudskog zdravlja, i veoma je teško razumeti osnovne mehanizme zbog širokog spektra hrane koju ljudi jedu. Ali, ako se fokusiramo samo na hranljive materije i metabolite dobijene iz hrane, videćemo kako oni utiču na fiziologiju i patologiju. Fokusirajući se na hranljive materije koje mogu da aktiviraju odgovore Tćelija, pronašli smo onu koja zapravo poboljšava antitumorski imunitet aktiviranjem važnog imunološkog puta – naglasila je jedna od vođa studije dr Jing Chen sa University of Chicago.
Pronalaženje hranljivih materija koje aktiviraju imune ćelije Dr Chen se u svom laboratorijskom radu fokusira na razumevanje kako metaboliti, hranljive materije i drugi molekuli koji kruže u krvi utiču na razvoj raka, kao i odgovor na lečenje raka. Njeni saradnici napravili su bazu podataka od oko 700 poznatih metabolita koji potiču iz hrane i sastavili biblioteku jedinjenja „hranjivih materija u krvi“ koja se sastoji od 235 bioaktivnih molekula dobijenih iz hranljivih materija. Testirali su jedinjenja u novoj biblioteci zbog njihove sposobnosti da utiču na antitumorski imunitet aktiviranjem CD8+ T cćelija, grupe imunih cćelija kritičnih za ubijanje ćelija raka ili onih virusno inficiranih.
Nakon što su naučnici procenili 6 najboljih kandidata u ljudskim i mišjim ćelijama, videli su da je transvakcenska kiselina najbolja. TVA je najzastupljenija trans masna kiselina prisutna u ljudskom mleku, ali telo ne može da je proizvodi samo. Samo oko 20 odsto TVA se razlaže na druge nusproizvode, ostavljajući 80 procenata da cirkuliše u krvi. Po naučnicima to znači da mora da postoji još nešto što „radi“, pa su počeli više da rade na tome.
TVA značajno smanjuje potencijal rasta tumora ćelija melanoma i raka debelog creva Istraživači su zatim sproveli niz eksperimenata sa ćelijama i modelima miševa različitih tipova tumora. Hranjenje miševa ishranom obogaćenom TVA značajno je smanjilo potencijal rasta tumora ćelija melanoma i raka debelog creva u poređenju sa miševima hranjenim kontrolnom ishranom. Ishrana bogata transvakcenskom kiselinom je takođe poboljšala sposobnost CD8+ ćelija da se infiltriraju u tumore.
Tim naučnika je takođe izvršio niz molekularnih i genetskih analiza kako da bi razumeo kako TVA utiče na T ćelije. To uključuje novu tehniku za praćenje transkripcije jednolančane DNK pod nazivom sekvenciranje jednolančane DNK uz pomoć ketoksala, ili KAS-seq, koju je razvio dr  John T. Wilson, profesor hemije na University of Chicago.
Kiselina koju sadrže nutritijenti iz govedine i mlečnih proizvoda aktivira proces ćelijske signalizacije Dodatni testovi pokazali su da TVA inaktivira receptor na površini ćelije nazvan GPR43 koji se obično aktivira kratkolančanim masnim kiselinama koje često proizvodi mikrobiota creva. TVA nadjača ove kratkolančane masne kiseline i aktivira proces ćelijske signalizacije poznat kao CREB put, koji je uključen u različite funkcije uključujući rast ćelije, preživljavanje i diferencijaciju. Tim istraživača je takođe pokazao da miševima, kod kojih je GPR43 receptor bio uklonjen iz CD8+ T ćelija nedostaje njihova poboljšana sposobnost borbe protiv tumora.
Rađena je i analiza uzoraka krvi uzetih od pacijenata koji su podvrgnuti imunoterapiji CAR-T ćelijama za limfom. Uočeno je da pacijenti sa višim nivoima TVA bolje reaguju na lečenje od onih sa nižim nivoima. Takođe su testirali ćelijske linije kod leukemije i utvrdili da TVA poboljšava sposobnost imunoterapijskog leka da ubije ćelije leukemije.
Fokus treba staviti na hranljive materije kao što su nutritijenti iz govedine i mlečnih proizvoda, a ne na hranu Studija pokazuje kako bi transvakcenska kiselina, koju sadrže nutritijenti iz govedine i mlečni proizvodi, mogla da se koristi kao dodatak ishrani za pomoć raznim tretmanima raka zasnovanim na T cćelijama. Naučnici ističu da je važno odrediti optimizovanu količinu same hranljive materije, a ne izvora hrane.
Sve je više dokaza o štetnim zdravstvenim efektima konzumiranja previše crvenog mesa i mlečnih proizvoda, tako da ovu studiju ne treba uzimati kao izgovor da se jede više čizburgera i pice. Umesto toga, hranljivi suplementi kao što je transvakcenska kiselina mogu da se koriste za promovisanje aktivnosti T ćelija jer, kako kažu stručnjaci, sigurno nutrijenti iz govdeine i mlečnih nisu jedini takvi hranljivi sastojci već postoje i drugi koji mogu da učine isto.
Članak Kako nutritijenti iz govedine i mlečnih proizvoda deluju na karcinom? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.