Izvor: eKlinika.rs, 24.Nov.2022, 14:02

Kada su otečeni limfni čvorovi signal za uzbunu i posetu lekaru

Limfni čvorovi spadaju u organe „prve linije fronta“ našeg tela u odbrani od patogena i infekcija. Zato nije čudno što će nam u nekom trenutku života verovatno biti otečeni, ali je vrlo značajno pratiti ih i u određenoj situaciji, ako se ne radi o infekciji, odreagovati.
Kakvu ulogu imaju limfni čvorovi u našem organizmu Limfni čvorovi postaju otečeni u procesu detektovanja, filtriranja i izbacivanja virusa, bakterije i oštećenih ćelija. „Preuzimaju“ ih >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << limfociti, koji se direktno bore protiv infekcije. Međutim, ako se ne radi o normalnoj aktivnosti našeg imunskog sistema a limfni čvorovi su otečeni, moguće je da je reč o neuporedivo ozbiljnijem stanju. Jedno od mogućih je maligno oboljenje, poznato kao limfom.
Otečeni limfni čvorovi otkrivaju se na više načina pri pregledu i dijagnostici Specijalista za limfome i multiple mijelome dr Felipe Samaniego iz MD Amderson Cancer Center (University of Texas) konstatuje da su otečeni limfni čvorovi uobičajeni znak infekcije. Međutim, ovaj stručnjak navodi da su kod većine pacijenata koji stignu do njih sa sumnjom ili dijagnostikovanim karcinomom zvanim limfom, oni takođe uvećani i otečeni. Doktor opisuje i da otečeni limfni čvorovi među nedijagnostikovanim pacijentima obično spadaju u neku od ove dve kategorije:
oni koje su pacijenti sami primetili ili koje lekar može da vidi ili oseti tokom fizičkog pregleda oni koji se pronađu tokom MRI ili CT skeniranja jer se pacijent žali na nešto drugo (bol u grudima ili kvržica u dojci) Kada otečeni limfni čvorovi ukazuju na limfom i gde se na telu nalaze Većina infekcija, odnosno štetnih materija iz spoljne sredine ulazi u telo kroz respiratorni sistem, prvenstveno na usta i kroz grlo. Zbog toga je jedno od prvih mesta na kome možemo da osetimo da su nam limfni čvorovi otečeni naš vrat. Međutim, pacijenti mogu da napipaju ili osete otečene limfne čvorove i na drugim mestima (najčešće područje prepona ili pazuha). Retko, mogu biti otečeni i po celom telu.
Limfom, vrsta malignog oboljenja krvi koji se razvija iz limfocita, često se otkriva na mamografiji. Vidno polje mamografa pokriva i regiju pazuha, pa se neretko upravo u tom delu tela vide otečeni limfni čvorovi.
Kako da se prepoznamo otečene limfne čvorove koji su infektivnog porekla Ukoliko ste zabrinuti zbog otečenog limfnog čvora, ali i ako se ne smanjuje nakon dve sedmice, obavezno se javite lekaru. Evo još nekih smernica na koje treba obratiti pažnju:
veličina: normalno se uvećavaju kada se telo bori protiv infekcije, ali bi kako se infekcija smiruje morali da se smanje; normalna veličina prosečnog limfnog čvora je manja od 1,5 cm; ako je limfni čvor veći, obavezno proveriti sa lekarom šta se događa starosna dob: infekcije su čest uzrok otečenih limfnih čvorova kod mladih ljudi, posebno ako su u pitanju strep-grlo ili mononukleoza; kod starijih ljudi, limfom se javlja češće, mada su uobičajene i infekcije; statistike kažu da je među starijim ljudima veća verovatnoća da su otečeni limfni čvorovi posledica limfoma konzistentnost čvora: normalan limfni čvor je tvrdoće kao, na primer, vrh nosa; kod limfoma, imaju tendenciju da budu tvrđi i čvršći osetljivost: iako je sve individualno i ne bi trebalo procenjivati bilo šta na svoju ruku, obično su bolniji limfni čvorovi kada smo pod infekcijom; oni koji su otečeni zbog limfoma, kažu statistike ali i iskustva, ne bole. Drugi uobičajeni simptomi limfoma U najranijim stadijumima limfoma, pacijenti često osećaju svrab, upalne procese na koži ili imaju neobjašnjive osipe. U uznapredovalim slučajevima, javlja se gubitak težine, groznica, noćno znojenje i umor. Pojedinci osećaju jak bol u mišićima nakon konzumiranja alkohola.
Ne zaboravite: otečeni limfni čvorovi obično samo znače da se naš imunski sistem i telo brane od infekcije onako kako bi trebalo. Međutim, ako limfni čvor postaje sve veći i ne povuče se sam u roku od dve nedelje, posetite lekara.
Članak Kada su otečeni limfni čvorovi signal za uzbunu i posetu lekaru se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.